Атанас Мерджанов: Спирането на обществените поръчки е поредното проявление на кризисен ПР

Фев 22, 2016 ЯМБОЛ Новини БСП 0 1779

Липсва ясна позиция на Борисов относно бежанския въпрос

"Спирането на обществените поръчки от страна на министър-председателя е поредното проявление на кризисен ПР", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов в Ямбол. "Не знам какви точно са основанията за стопирането на поръчките, а и никой не може да каже, дали това решение е плод на чужд натиск, на някакво гениално просветление в съзнанието на министър-председателя или е семпла съобразителност във връзка с публикуването на новия Закон за обществените поръчки, който сам по себе си е скандален и неприемлив, поне за БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. И тук възниква въпросът, какво точно върши Борисов - противопоставя ли се или всъщност угажда в по-голяма степен на тези корпоративни вътрешни фактори - олигархически, според някои определения, за разпределяне на обществените поръчки, на парите и благата. Защото не е тайна за никого, че бизнесът се разпределя между няколко големи корпорации в държавата, за сметка на средните и дребни фирми. Напоследък станахме героични свидетели на това как една голяма фирма печели обществена поръчка и след това задължително я преразпределя", подчерта Мерджанов и припомни, че подобна ситуация е имало при изграждането на ямболския участък от автомагистрала "Тракия" по време на първото правителство на Борисов.

"Тогава много от подизпълнителите  бяха финансово затруднени и дори фалираха", посочи Атанас Мерджанов и допълни: "Ще бъде много интересно дали засегнатите фирми-победителки ще обжалват, какво ще е тяхното поведение и ако те не обжалват дали това няма да е поредното свидетелство и демонстрация на тази предварителна договорка с бизнеса!".

Атанас Мерджанов коментира и политиката на управляващите спрямо бежанците:"Липсва активната политика на нашите представители в европейските институции за извоюването на националния интерес, разбира се, кореспондирайки с европейския. Така и не стана ясно каква е позицията на Борисов във Вишеградската четворка, какво се договори той и каква всъщност е позицията на България?!". Мерджанов припомни, че правителството на Орешарски е търпяло много критики за издигането на преградното съоръжение. "А то като че ли е единствената преграда, която и сегашният премиер показва с настървение пред гостите. Но къде е остатъкът от това преградно съоръжение, строено на няколко пъти по-високи цени, или поне заделени, защо още не е пуснато - каква е причината?", попита още Атанас Мерджанов.