за област Ямбол

Област Ямбол е една от 28-те области на България. Намира се в Югоизточна България и заема площ от 3 335,5 км2.
Територията на областта е заета от Среднотунджанското поречие. През областта тече четвъртата в България по големина река - Тунджа. Преобладаващият релеф в областта е равнинен като се срещат частично и хълмисти територии - Свети Илийските, Манастирските възвишения, Бакаджиците и разположените в южната част на областта, по границата с Република Турция - Дервентски възвишения и части от Странджа.
Област Ямбол се състои от пет общини: Ямбол, Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово.
Населението на областта към 2011 г. е 123 062 души. 
Ценно свидетелство за древната и богата история на област Ямбол са десетки материални паметници от всички епохи, свидетелстващи за развитието на различни култури. Наличните паметници датират от неолита и бронза, преминават през носителите на желязната епоха – траките, последвани от античността, средновековието и достигащи нашето съвремие. Голяма част от историко-археологическите паметници са проучени и находките от тях са в музейните зали.
В региона са открити повече от 270 древни селища и около 1000 надгробни могили, повечето от които са разположени по поречието на р.Тунджа и нейните притоци. В област Ямбол, в района на Сакар планина, е най-високата концентрация на мегалитни паметници - долмени (праисторически гробници, изградени от огромни каменни блокове).
Най-известния древен исторически обект в района е Тракийски град Кабиле (до село Кабиле). Открити са повече от 30 крепости от античността и Средновековието, използвани за защита на южната граница.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи