Атанас Мерджанов: Бюджет 2016 е бюджет на социалното осакатяване

Nov 23, 2015 ЯМБОЛ Новини БСП 0 1463

Между първо и второ четене представителите на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще направят предложение за увеличение бюджета на ДАНС с около 10 млн. лв., на Държавна агенция Разузнаване с 2,5 млн. лева и за служба Военна информация с 5 млн. лева.

„Бюджет 2016 - е бюджет на социалното осакатяване. Той заковава България като най- мизерната и най-бедна държава в ЕС. Бюджет, който  не включва активни политики за пазара на труда”. Така зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на левицата Атанас Мерджанов определи приетия на първо четене бюджет за догодина в Ямбол.   По думите му за бюджета се е заговорило още през лятото, но истинските намерения на управляващите са лъснали ден след първия тур.  Като израз на това той определи спонтанния протест на полицаите, които с огромна изненада разбраха за орязаните социални права и плащания според новия бюджет.

Мерджанов припомни, че въпреки  декларираните твърдения на министър – председателя, че има повишена събираемост от над 700- 800 млн. лева, близо до милиард, се е оказало, че са направени харчове, които не са предвидени в бюджет 2015. „Нещо повече – приемането на бюджет 2016 година практически  беше провал за изпълнението на бюджетната политика за 2015 година. Защо? Защото в него беше включена актуализацията на бюджета за 2015 година и е ясно, че след като се налага на правителството да актуализира бюджета, това означава, че те не са сметнали правилно. Че не са предвидили разумно разходите и не са събрали необходимите за нуждите на държавната хазна”, обясни Мерджанов. Той подчерта, че този бюджет по никакъв начин не е ориентиран към активните хора на труда.

Атанас Мерджанов припомни, че в петък ръководството на парламентарната  групата на левицата се е срещнало с ръководството на КНСБ и тяхното становище към бюджета е също остро и категорично  - несъгласие. По думите му утре е поредният социален протест на хората от музеите, галериите, които са силно ощетени. Според него въпреки увеличенията на заплатите на учителите, се очертава също тежка картина в образованието, където е намален бюджетът. Мерджанов се аргументира с конкретни данни: „Дългът на разходите за образование спада от 3,6 % на 3,4%. За здравеопазване в бюджет 2016 от 4,5 % на 4,4 %, отбрана и сигурност в тези смутни времена от 3,7 % на 3,5 % от БВП, макар че за отбрана са предвидени допълнителни средства, които ще отидат за модернизация. За икономическите дейности намалението е с 1 % - от 6,5 % на 5,5 %, а  делът на социалното осигуряване е замразен, фактически не е замразен, той е стопен.  И разбира се, обичайната практика в такива моменти е нов държавен дълг от 5 млрд. лева, с което структурата на външния дълг практически набъбна  до 30 % от БВП - космически числа за нашата действителност, непосилни за бизнеса и още по –непосилни за широките социални слоеве от българското общество”, обясни Мерджанов. Той разкритикува управляващите за липсата на активност по отношение на дискусии, на дебати  и припомни, че министър- председателят не се е появил по време на дискусията, а е бил в Дупница на откриването на поредната зала,  построена с  осигурените средства от близо 5  млн. лева. от правителството на Орешарски по Публично инвестиционната програма.

По темата за сектор „Сигурност“ Мерджанов заяви, че в двете комисии - по вътрешна сигурност и обществен ред и по контрол на специалните служби са били широко обсъдени бюджетите. Той обясни напускането на депутатите от левицата на заседанието на вътрешната комисия с отсъствието на финансовия министър. „Що се отнася до заседанието на другата комисия ние сме крайно неудовлетворени, защото единствено на Националната служба за охрана бюджетът за следващата година е увеличен с около 2 млн. лв., на ДАНС не е пипнат – напротив по думите на председателя на ДАНС  има недостиг от близо 4-5 млн. лева. На служба „Военна информация“ по същия начин – хронически финансов недостиг.  Между първо и второ четене представителите на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще направят предложение за увеличение бюджета на ДАНС с около 10 млн. лв., на Държавна агенция "Разузнаване с 2,5 млн. лева и за служба "Военна информация с 5 млн. лева”, подчерта в заключение Атанас Мерджанов.