Валентин Вацев в Ямбол: Готви се война между САЩ и Русия на територията на Украйна

Значими сили подготвят този геополитически сблъсък

"Готви се война между САЩ и Русия на територията на Украйна, в която България да е прифронтова държава", заяви вчера в Ямбол Валентин Вацев, преподавател по европеистика и политическа философия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Срещата-разговор, посветена на Деня на труда 1 май, на 9 май – Ден на победата и 70 г. от края на Втората световна война, бе организирана от Общинския съвет на БСП в Ямбол. В нея участваха и ямболските депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов. "Значими сили подготвят този геополитически сблъсък, който все още може да се размине, уточни историкът. България обаче се намира в информационен вакуум по отношение на случващото се в геополитиката, защото това е начинът да се манипулира обществото", бе категоричен гостът.

Вацев се спря и върху настоящето и бъдещето на БСП, единствената партия в България, която макар и сега да не е в добро състояние, има памет и създадена е да съществува за дълго. За разлика от останалите, които са или нечие мероприятие, или са партии на държавната администрация.

"Що се отнася до 9 май, това не е просто факт, а историческо събитие, което рефлектира и днес – върху него е конституиран цял един свят. Тази дата е край и начало на исторически етап, тя е разлом в историята", заяви експертът по политически анализи.  Валентин Вацев коментира пространно русофилството и русофобството в българските му измерения. Той заяви, че Денят на победата принадлежи на първо място на хората, които са го изстрадали – това са онези, които са го преживели или сега си отиват, на спрелите историческия демонизъм на хитлеризма. Вацев коментира обаче, че 9 май не е нужен на „новите руснаци“ – на наследниците на горната класа на КПСС, които изтъргуваха, изконсумираха Победата. "Ще има парад на 9 май, но старата победа вече е изядена", бяха думите му. Онази победа отиде в историята, на Русия й трябва нова. Русия има нужда от нов сблъсък със своите врагове, но първо тя трябва да победи себе си – тези, които се срамуват, че са руснаци, които изнесоха трильони от страната си. "Трябва да се върне самочувствието на руснаците като победители", коментира още историкът.

Срещата завърши с руски песни, изпълнени от групата „Пятница 13“, които потопиха присъстващите в едновременно приповдигнатата и носталгична атмосфера на Втората световна война.