Атанас Мерджанов: Важното е какво мисли левицата за проблемите в обществото

Сеп 11, 2015 Новини БСП 0 1647

БСП няма да толерира интересчийството

„Най-важното е какво мисли левицата за проблемите в обществото. Винаги, когато БСП поставя сериозни въпроси, ще се намерят доброжелатели, които изкуствено ще ни създават проблеми, като г-н Кадиев, затова парламентарната ни група бе категорична и го изключи”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в предаването „Панорама” по БНТ. По думите му индивидуалностите в една партия са нещо много интересно, но с индивидуалистите бе крайно време БСП да приключи.

БСП няма да толерира интересчийството

„Това, което направиха Георги Анастасов от „Български социалдемократи“ и Георги Първанов не е изненада, защото Анастасов отказа да подпише коалиционното споразумение за местните избори с нас. Интересното е, че той гласува „за” изключването на Кадиев от парламентарната ни група, което показва интересчийски подход. БСП обаче няма да поддържа този коалиционен подход”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ.

Мерджанов подчерта, че партията има ясно поставени цели – да се бори гражданите отново да получат онези социални права и придобивки, които бяха отнети с бюджет 2015. Той бе категоричен също, че БСП е опозицията в този парламент и е тази политическа сила, която е последователна в своите политики. „Ние сме против този закон за образованието, за лечебните заведения. Ние сме „за” прекратяване на санкциите срещу Русия”, подчерта той.

За разлика от премиера Борисов, държавниците в Европа умеят да се държат достойно

По повод кризата с бежанците, Атанас Мерджанов каза, че България стои на мястото си – но географски. „Но тя отсъства от мястото си пред Европа по проблема с бежанците. Затова говори фактът, че вицепремиерът Кунева и вътрешният министър Бъчварова са на различни позиции по проблема. И досега обаче не е ясно кой носи отговорност за бежанците - Кунева или Бъчварова”, попита той. Мерджанов припомни, че БСП е настоявала да се откажем от квотния принцип, защото границите ни са натоварени. „Настоявахме министър–председателят Бойко Борисов лично да се заеме със случая, но той отсъства от вземането на решения по бежанския проблем, за разлика обаче от други държавници в Европа”, подчерта зам.-председателят на ПГ и припомни как унгарският министър-председател Виктор Орбан се грижи за своята граница и се държи като достоен държавник. По думите му президентът Плевнелиев също носи отговорност за бежанския проблем, защото отказа свикването на КСНС.

В заключение Мерджанов коментира и темата за антикорупционния закон, като подчерта, че провалът му е провал на правителството. „Ако ГЕРБ желаеше законът да стане действителност, нямаше никакъв проблем те да убедят своите партньори да го приемат, но очевидно ГЕРБ не желаят това”, каза още той.