Д-р Недялка Петкова, кандидат за кмет на Ямбол: Политиците трябва да спазват популярната лекарска фраза: „Първо: не пречи!”

Обръщение на кандидата за кмет на Община Ямбол от „БСП за България” д-р Недялка Петкова към избирателите

Уважаеми съграждани,

На 29 октомври ще изберем 51-я кмет на Община Ямбол. Всеки от нас е длъжен да упражни констутиционното си право на избор. Този акт е необходимост, която ще предопредели бъдещето на нашата община за периода 2023-2027 т.

За 153-те години, откакто съществува Община Ямбол, в нейното управление са избирани достойни, умни, професионално подготвени и родолюбиви наши съграждани. Всеки от тях е вложил по нещо от себе си в изграждането на нашия прекрасен град, обобщени от неговия  девиз „Ида от древността,отивам в бъдещето!“

Когато приех предложението на коалиция „БСП за България“  да се кандидатирам за кмет на Ямбол, си зададох въпроса как искам да изглежда Ямбол. Отговорът не беше труден.

Подреден, чист, красив, привлекателен за младите, за нашите деца и внуци, с подновена инфраструктура и развиваща се икономика, с екологичен модерен градски транспорт, със съхранено природно и културно наследство, превърнато в привлекателна туристическа дестинация и здрави хора,които имат работа и достойни доходи ,за да живеят спокойни.

Не смятам, че искам нещо по-различно от всички вас, уважаеми граждани на Ямбол! Но искам да го постигнем заедно! И от първостепенно значение за  нас е преди всичко  да съхраним здравето на жителите в този  обичан  град, защото начинът на живот, чистата околна среда, въздухът, който дишаме и храната, която приемаме влияят на нашето  физическо здраве много повече, отколкото ни се иска да си признаем.Политиците, които се наемат да управляват Ямбол, са длъжни да ни осигурят всичко това!

И аз като вас, уважаеми съграждани, съм разочарована от някои политици и политически събития. Но вярвам на коалиция „БСП за България“ ,която, като опозиция в управлението на държавата и на Община  Ямбол, доказа, че не премълчава фактите в  проблемни решения на правителството или  на Общинския съвет. Ямболци трябва да знаят винаги истината. Например, за това  какви проблеми ги очакват след настаняването на Многонационалната бойна група на наша територия. Не трябва да се премълчава отговорът на въпроса какви мерки са взети за опазване здравето и живота на всички нас след тяхното появяване. Или защо новата схема на градския ни  транспорт е променена  от няколко месеца така, че да обслужва интересите на концесионера, а не на нас, жителите на този град.

Това, да казваш винаги истината, да предусещаш събитията и да бъдеш подготвен да предложиш верните решения, не е еднократна битка в името на правдата, а ежедневна и доста трудна работа, където публичната власт принадлежи на цялата наша гражданска общност, а кметът  трябва да се съобразява с нейните права, а не със своите желания.Нека не допускаме тя да бъде приватизирана за собствена политическа употреба и лично облагодетелстване.

Уважаеми съграждани,

Преди 35 години, завършвайки висшето си образование с много ентусиазъм и вяра в бъдещето, произнесох една клетва-Хипократовата! Тя няма силата на закон, който трябва да спазваме, но носи усещане за морал, за отговорност и задължения към обществото, каквито има един кмет. Завършва с изречението: „Заклевам се ,че по силите и знанията си ще върша всичко, в което се кълна!“ А  през вековете, в които всеки випуск лекари я произнася и спазва през целия си живот, се е родила една твърде популярна фраза в нашата професия – „Първо: не вреди!“ Много важно гражданско послание към всеки кандидат за кмет и политик, което той винаги трябва да помни и да работи, съобразявайки се с него.