Кристиан Вигенин: БСП иска таван на цените, по-строг контрол и борба със спекулата 

Искаме за децата ни да е ясно, че има само два пола – мъжки и женски 

 „Имаме три важни теми, които развиваме в кампанията, и които ще бъдат наш приоритет в първите месеци на следващото управление.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ във Велико Търново и Ямбол Кристиан Вигенин в ефира на БСТВ.

И продължи: „Първият е свързан с доходите и инфлацията. Искаме да гарантираме, че обедняването ще спре и мерките, които се предприемат, няма да доведат до намаляване на доходите. Точно обратното – доходите ще продължат да изпреварват инфлацията“, обясни той и допълни, че за да стане това, трябва да се намали инфлацията, особено при стоките от първа необходимост. „Затова искаме налагане на таван на цените, по-строг контрол и борба със спекулата“, каза още той.

Втората основна тема за БСП е мирът и прекратяването на войната в Украйна. „В същото време България да не се въвлича в този конфликт, затова военната помощ за Украйна трябва да бъде прекратена. Конфликтът не може да намери военно решение. Страната ни трябва да използва своите възможности и да говори за мирни преговори“, заяви социалистът и отбеляза, че вече има такива наченки.

Третата тема е свързана със защитата на децата и семейството във всички аспекти. „Особено внимание обръщам на джендър идеологията е референдума, който организираме. Зад нас застанаха видни фигури в Инициативния комитет“, отбеляза той обясни какво точно притеснява социалистите: „Искаме нашите деца да не бъдат обърквани в училище с тези спорни идеологии, а да е ясно, че има само два пола – мъжки и женски. Това не е дискриминация към хората с различна сексуална ориентация, но трябва да има граници“, уточни той.

За БСП е важна също подготовката за приемане на бюджет за 2023 г. „Имаме подготвени редица законопроекти. Част от тях са – необлагаем минимум в размер линията на бедност. Втората година от майчинството да бъде обвързана с минималната работна заплата. Ще предложим учениците до 8-и клас да получават еднократна помощ в началото на учебната година от 350 лева. Имаме идея и да гарантираме безплатни лекарства за деца до 14 години“, посочи той и допълни, че приоритетни ще бъдат и законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

БСП подкрепя присъединяването на България към Еврозоната, но въпросът е кога да стане това. „Страната ни трябва да е готова. Да влезе, когато членството ще даде стимул на икономиката и ще повиши доходите, а не когато ще ги намали. Според нас България в момента не е готова и не трябва да прибързва“, категоричен е Вигенин.

„От лятото, когато се взе прибързаното решение за вдигане на ветото над Република Северна Македония, което БСП не подкрепи, нещата започнаха да се влошават. Имаше поредица от инциденти, забраняват се на българските клубове да носят определени имена – това не е политика на добросъседство. Ако страната иска да бъде в Европейския съюз, трябва да покаже европейско отношение към България и към българите в РСМ“, обясни социалистът.

Като водач на листата във Велико Търново, Вигенин заяви: „Виждам амбиция да покажем добър резултат. Листата ни тук е много добра – в нея има най-много жени и те заемат водещите места – няма друга такава листа в Българи. Като приоритет на следващото правителство трябва да бъде довършването на магистрала “Хемус“, така че да стигне до Велико Търново. Наша инициатива е да бъде създаден фонд за развитието на малките населени места“, отбеляза той.

По думите му листата в Ямбол също е обновена, доста по-амбицирана, с повече млади хора и експерти. „За нас е важно да бъде изграден 4-лентов път от ГКПП “Лесово“ до Ямбол. Също така възстановяване на ЖП линията Ямбол-Елхово и продължаването ѝ до Одрин. Довършването на ямболската болница пък е моя лична кауза“, обясни Вигенин.

На финала социалистът заяви: „Никога България не е имала толкова голяма нужда от социалистическа партия. Нашата политика е за намаляване на неравенствата и различията, което ще направи България европейска и едно по-добро място за живеене. Затова ни подкрепете с номер 1 в бюлетината“, призова Кристиан Вигенин.