Кристиан Вигенин: БСП настоява за силна държавна подкрепа на малкия и среден бизнес

Мар 18, 2023 ЯМБОЛ Новини Избори 0 617

18.03.2023 г.

Обща индустриална зона на Ямбол, Сливен и община „Тунджа”, изграждане на четирилентов път, свързващ двата града, както и също такъв път от Ямбол до Лесово. Това са най-важните и спешни мерки, предлагани от „БСП за България” за развитието на икономиката в региона. Те, както и националните приоритети на коалицията в сектора, бяха представени на среща на кандидатите за народни представители на „БСП за България“ с бизнеса.

„Национална компания „Индустриални зони” може да бъде по-активна и да работи повече, включително по създаването на индустриална зона, която да обслужва Ямбол, Сливен и община Тунджа. Виждаме как човешкият капацитет най-вече, все повече изтича към големите градски центрове. В същото време за градове като нашия става все по-трудно да задържа млади хора и качествени кадри”, заяви водачът на листата Кристиан Вигенин.

По думите му, Ямбол и Сливен няма да се справят поотделно, те са в пресата на Бургас, от една страна, и Стара Загора и Пловдив, от друга. „Нашите усилия на регионално ниво трябва да бъдат насочени към обща икономическа зона и аз апелирам към бизнеса да търсим тези възможности и заедно да лобираме за тяхната реализация”, посочи Вигенин.

Той подчерта, че за изграждането на четирилентовия път Ямбол-Сливен „БСП за България” вече има развитие, тъй като проектирането е възложено. С проблемa е ангажиран и областният управител Георги Чалъков. В средносрочна перспектива може да бъде изграден също такъв път от Лесово до Ямбол, който да облекчи трафика от и към границата. Друг значим инфраструктурен проект е ЖП линията Ямбол-Одрин, която ще поеме част от товаропотока, ще разшири възможностите за бизнес връзки между двата гранични региона.

За БСП основната подкрепа от страна на държавата, правителството, парламента, трябва да бъде за малкия и средния бизнес, който досега не е бил реално представен в НС. „Повечето партии говорят за него, но законодателната им дейност и политическите им позиции показват много стеснено секторно сътрудничество с определен вид бизнес, други се фокусират повече върху големия бизнес, а малките и средни предприятия остават на заден план. Ние, като партия, искаме в по-голяма степен да развиваме такова сътрудничество и да бъдем политически представител на малкия и среден бизнес в следващото НС и правителство”, бе категоричен Вигенин.

Водачът на ямболската листа на социалистите каза още, че един от проблемите, които предприятията поставят, е свързан с достъпа до финансиране и дейността на Българската банка за развитие /ББР/, която не прави достатъчно в тази посока.  „Банката беше създадена по време на нашето управление с цел именно подкрепа за малки и средни предприятия. След това нейната дейност се изкриви и тя започна да финансира с огромен ресурс предимно големи компании. Затова нашите усилия са насочени към подкрепа за малките и средните предприятия чрез преференциално и достъпно финансиране от Българската банка за развитие, каквото бе нейното първоначално предназначение”, обясни пред представителите на бизнеса Кристиан Вигенин.