Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин участва в Празника на традициите в тунджанското село Генерал Инзово

26.06.2022 г.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин и народен представител от "БСП за България" участва в шестото издание на Празника на традициите на община „Тунджа“ - "Модата се мени, фолклорът остава", който се проведе в парка на тунджанското село Генерал Инзово. Той се провежда след Еньовден и отразява ритуалите, свързани с празника от народния календар.

Стотици облякоха народни носии, каквото беше условието за участие в празника, и показаха красотата и многообразието на тунджанските традиции. 21 села от общината се представиха със своите носии, традиционни гозби, напитки, кътове, отразяващи бита от миналото.

„Това е един празник, чрез който можем да се докоснем до България – такава, каквато е била, и такава, каквато всъщност е и днес. Наистина е ценно да си спомним духа на нашите предци и онова, което е било преди нас. Това сякаш ни дава повече увереност и поглед напред, че ние сме пазители и продължители на една дълголетна традиция. Наша отговорност е да я запазим и развиваме занапред“, каза зам.- председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, поздравявайки участниците при откриването на празника.

Изобилието от багри, орнаментика и шевици показват красотата на народни носии не само от Тунджанско, но и от различни краища на България. В рамките на празника се проведоха различни конкурси. Кулинарен за традиционни гозби от региона с името „Селски мол – шарена трапеза“, за автентична народна носия, за най-оригинален кът, за най-млад и за най-възрастен участник. Над 93 години беше възрастовата разлика на участниците, но победители в конкурсите бяха 5-месечната Вяра и 93-годишната баба Донка и двете от с. Гълъбинци.

Най-възрастната участничка поведе хорото и пя народни песни, за да докаже, че духът е по-силен от възрастта.