Кристиан Вигенин: Необходими са още 53 млн. лв. за откриването на новия болничен комплекс в Ямбол

26.01.2022 г.

Още 53 млн. лв. са необходими, за да бъде открит и да заработи новият болничен комплекс в Ямбол, съобщи на пресконференция пред ямболските медии зам.-председателят на Народното събрание и ямболски народен представител Кристиан Вигенин и уточни, че това е основен приоритет за БСП, а и за управляващата коалиция за Ямболска област.

Средствата включват пълно довършване на необходимите строителни дейности, в това число и непредвидените, оборудване и обзавеждане и снабдяване с апаратура, за да може новият комплекс да отговаря на изискванията на модерно болнично заведение.

Народният представител изрази надежда до края на годината да бъде довършен новият болничен комплекс и да започне преместването в него.

За целта в бюджет 2022 г. ще бъдат заложени една част от необходимите средства, а останалите ще бъдат осигурени при актуализацията на бюджета през юли 2022 г., обясни Кристиан Вигенин.

Необходимите средства за строителни дейности са близо 25 млн. лв., за оборудване и обзавеждане – към 15 млн. лв., за апаратура – към 14 млн. лв.

В средствата за строителство не са включени първият получен транш на 6 ноември 2020 г. от 13,5 млн. лв. и вторият от 5,4 млн. лв., който е в процес на отпускане, процедурата за което вече е задействана.

По този начин цялостното довършване на болничния комплекс заедно с оборудването и апаратурата ще достигне към 72 млн. лв.

Още два проблема на областта, на които вече се търси решение, сподели ямболският народен представител.

Вторият касае покритието на мобилните оператори в Ямболска област. От Комисията за регулиране на съобщенията и от Асоциацията на операторите са уверили, че ще направят преглед на точките, където няма покритие и ще излязат с конкретни предложения за решение, като първо започнат от община Болярово.

Третият проблем е ремонтът на пътя от ГКПП „Лесово” до пътен възел „Петолъчката“, който е заложен в строителната програма за тази година.

Кристиан Вигенин обяви, че днес – 25 януари, е била първата му приемна от този мандат и заяви, че всяка седмица, когато е в региона, ще прави приемна за граждани и по общини.