Кристиан Вигенин, БСП: С умна политика и можещи хора начело, България ще преодолее невъзможността да защити интересите си навън

Мар 20, 2021 Новини Избори 0 1514

За БСП стои без алтернатива строежът на втората атомна централа. Ще запазим работните места на хората във въглищните централи

„Силен сигнал би било ако първата държава, която следващият министър-председател посети е Република Северна Македония. Първо, заради сигнала за важността на отношенията с тази страна, но и за важността на региона за развитието на България. Лошото е, че след председателството на България на Съвета на ЕС, след многото фанфари колко бил важен регионът, на практика резултатите са близки до нулата и следващото правителство трябва да се фокусира върху това.“ Това каза водачът на листата на „БСП за България“ за Ямболския избирателен район Кристиан Вигенин в тематичното издание на „Седмицата на Дарик“, насочено към външната политика на България, по Дарик радио.

„Въпросите с историята и историческото наследство, темите, свързани с учебниците, езика на омразата, политиката, която се води там срещу хората с българско самосъзнание и въпроса за езика са основните неща, които трябва да бъдат решени с Република Северна Македония преди България да даде съгласието за членство на страната в ЕС. Управляващите, сред които  уж най-големите стожери на българското в лицето на партията на Красимир Каракачанов, вече допуснаха македонския език да бъде приет в НАТО. Поне в Европейския съюз, макар със закъснение, този въпрос беше поставен“, каза още Кристиан Вигенин по темата на отношенията на България с нейната югозападна съседка.

Като най-голямото постижение във външната политика на България през последните 30 години Вигенин определи присъединяването ни към Европейския съюз, като подчерта, че темата как сме се възползвали от членството ни в Евросъюза е отделен въпрос. „Това беше едно гигантско усилия на българската държава и на българския народ. Това показва, че когато си поставяме ясни цели, сме в състояние да ги реализираме“, добави социалистът.

„Относно грешките на България във външната политика, има един системен проблем, който води до поредица от различни по характер грешки, отразяващи се на позициите на България по света – ние често не сме в състояние да формулираме ясно нашия интерес в рамките на общностите, в които участваме – ЕС, НАТО, ООН. Поради това ние често се оказваме пътници в собствената си лодка, а не кормчии. Това състояние обаче е преодолимо при  една умна политика и хора, които са наясно какво искат да постигнат на най-високите управленски равнища“, коментира Вигенин.

Относно въвеждането на еврото в България, той заяви: „Позицията на БСП е в подкрепа на присъединяването на България към Еврозоната, но това трябва да стане при гаранции за запазването на доходите и покупателната способност на гражданите и при запазване на конкурентоспособността на българската икономика.“

„Има един системен проблем при използването на европейските средства, който още не е преодолян и не се правят усилия да бъде преодолян. Той е, че фокусът за използването на европейските средства е усвояването им без значение какъв е резултатът и дали има добавена стойност от това, което се прави. От тази гледна точка, тези десетки милиарди, които влязоха в България, не произвеждат ефекта, който се очакваше. Вместо различията между регионите в България да намаляват, те се увеличават, въпреки налетите средства.  Затова е нужно ново правителство и нова политика в тази сфера. България има нужда от инвестиране на тези средства по такъв начин, че да бъде дългосрочно, устойчиво и да дава допълнителен ефект“, категоричен бе той по темата за евросредствата.

Според Вигенин приоритетно България трябва да се инвестират европейски пари в цифрова инфраструктура, образование и инфраструктура в малките населени райони.

„България може да има самостоятелна енергийна политика, която не влиза в конфронтация с европейските приоритети. За БСП стои без алтернатива въпросът за строителството на втората атомна централа и модернизацията на АЕЦ „Козлудуй“. Въглищните централи и работните места в тях трябва да бъдат спасени, но ще имат нужда и от модернизация, защото посоката, в която върви Европейския съюз и ние, като част от него, няма как те да бъдат запазени във вида, в който те са в момента“, посочи Кристиан Вигенин.

„БСП има принципна позиция, не само по отношение на Руската федерация, против налагането на санкции. Има редици примери, които показват, че санкциите на работят. Може би има логика в налагане на санкции на определени леца за нарушаване на човешки права, но икономическите санкции са абсолютно безсмислени“, заяви Вигенин по въпроса със санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

„Държим на нормализация на отношенията с Русия и на сътрудничество, защото чрез сътрудничество и диалог се постига много повече. В момента България има огромни дисбаланси в търговията с руската страна и това не може да се подобри докато се поддържа тази политика на санкции на Европейския съюз, съответно и на България, към нея“, подчерта той.

По думите на кандидата за депутат от левицата в момента има сериозен отлив на чужди инвеститори в България. Според него трябва да бъдат създадени нужните условия за привличане не само на инвестиции, но на качествени такива.

„Предлагаме да се създадат държавни гаранции за инвестиционния риск, включително срещу промяна в законодателството. Трябва да се инвестира особено в създаване на качествена работна сила – в образованието. Независимо от спекулациите, БСП не планира увеличаване на данъците на бизнеса. Ние ще направим редица стъпки, които ще облекчат бизнеса като опростяване на процедурите, създаване на допълнителни схеми за гаранции за заеми от Българската банка за развитие и ред други стъпки, за да може бизнесът да се развива, да бъде по-конкурентен и да има възможности за разширяване на инвестиции. Не трябва да забравяме, че не малък потенциал за инвестиции имат и българските компании, не само чуждите. Ако усетят сигурност и устойчива политика, те самите биха инвестирали в българската икономика“, каза още по темата за инвестициите Вигенин.

На въпрос какво трябва да включва 30-секундния клип на България в световните медии, Кристиан Вигенин отговори: „Аз лично се гордея най-много с успелите българи и ако правим такъв клип, те трябва да присъстват в него. Има и в България, и в чужбина българи, които са направили нещо ново, различно, модерно, които могат да бъдат мотивация за всички хора и да покажат на света, че България е страна с бъдеще.“