Кристиан Вигенин: Училищата трябва да бъдат снабдени с устройства за дистанционно обучение на учениците

30.06.2020г.

Общо 928 ученици от област Ямбол не са се включени в електронното дистанционно обучение, съобщи на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, базирайки се на отговор на министъра на образованието на негови въпроси във връзка с поетата инициатива да бъде гарантирано дистанционното обучение на всички ученици в Ямболска област. Според министъра това представляват 8 % от всички ученици в региона. 128 от тях са посочили като причина липса на устройство, 113 – липса на достъп до интернет, а 12 са посочили друга причина.

Най-голям брой ученици, които не са участвали в дистанционното обучение, са в училищата – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Зимница, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Стралджа, ОУ „Христо Ботев“ – Войника, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Роза, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Елхово, ОУ „Йордан Йовков“ - Ямбол и Обединено училище „Д-р Петър Берон“ – Ямбол.

„Сега е моментът Министерството на образованието да предприеме необходимите мерки, за да гарантира максимално участие на учениците в електронното дистанционно обучение“, коментира зам.-председателят на Народното събрание и уточни, че ще предложат на образователния министър преди началото на новата учебна година училищата да бъдат снабдени с устройства за дистанционно обучение на учениците. Според него на този етап може да се гарантира определен брой устройства за всяко училище, така че ако се наложи ново затваряне, те да бъдат предоставяни временно на учениците, които ще ги върнат след края на периода на прекъсване на присъствените учебни занятия.

„Образованието е много важно и това ще бъде ключова подкрепа“, коментира още Кристиан Вигенин и подчерта, че идеята ще тръгне от Ямбол, но е валидна и за цялата страна.

Той обясни, че отчетно изборната кампания на БСП е възобновена и в област Ямбол – „на 25 юни се е провела отчетно-изборната конференция на БСП в Стралджа, която избра за общински ръководител Йордан Койчев, тъй като изтекоха допустимите два мандата на досегашната председателка Мария Толева“.

През тази седмица предстои общинската конференция в община „Тунджа“, а през следващата в община Болярово.

Кристиан Вигенин разясни, че юристите на БСП правят анализ на възможностите, които следват от решението на Върховния административен съд по делото на Ана Петрова, с което беше отменена заповедта на директора на Областната агенция по безопасност на храните в Ямбол за заличаване на овцефермата. В него се казва, че няма категорични доказателства, че животните са били болни. Това е частична победа, защото немалко хора останаха без поминък, техните животни бяха избити и те трябва да получат справедливост, подчерта зам.-председателят на Народното събрание. Той се ангажира след направения анализ да се срещне с хората с избити животни и да им разясни възможностите и как могат да и съдействат.

Той припомни, че всички ръководители по това време вече не заемат постовете си, но „проблемът беше създаден, престъплението беше извършено и политическата отговорност трябва да се носи от това правителство и от министър-председателя.

На пресконференцията присъстваха и народният представител Николай Пенев и председателят на БСП – Ямбол Катя Георгиева.