БСП в Ямбол отхвърля представения проект за бюджет на общината за 2018-та година

31.01.2018 г.

"В проекта за бюджет няма нито един ясно изведен приоритет, обвързан с дългосрочния план за общината. Единствената заявена цел от кмета на ГЕРБ е ефективно разходване на публичните средства. Това, обаче, е абсурдно, тъй като задължение на кмета и на общинската администрация по Закона за публичните финанси е да управляват ефективно финансовия ресурс." Това заяви на пресконференция в Ямбол лидерът на социалистите в града Катя Георгиева, която е и председател на Групата общински съветници.

Тя подчерта, че се планира сериозно дофинансиране на общинската администрация с пари на гражданите – 626 918 лв., а това потвърждава позицията на съветниците от БСП, че през  мандат 2015-2019 г. тя неоснователно раздута. Няма анализ защо има твърде големи преходни остатъци във функция „Образование“. Липсва информация колко са просрочените задължения към настоящия момент.

Катя Георгиева обърна внимание и на факта, че община Ямбол има общ разпределен преходен остатък от над 4 млн. лв., като в същото време кметът и неговото мнозинство поемат нов дълг в размер на 17 млн.лв.

"Капиталовата програма на Ямбол е неудовлетворителна. Отново се залагат сериозни средства за парко-автомати и леки автомобили за „Синя зона“. Концепцията „Ямбол – град в Синята зона“ е неприемлива за БСП и твърдо ще продължаваме да настояваме тази зона да се ограничи в първоначалния си обхват – в административния център на Ямбол.", заяви Георгиева и добави, че са планирани отново поредица от проектирания и  препроектирания, като 11 % от сумата е за актуализация на вече изготвено и веднъж платено проектиране.

Председателката на Групата съветници на БСП изрази учудване, че в бюджета са предвидени само 2 000 лв за помощи на граждани със спешни здравни нужди, а за командировки в чужбина на общинската администрация и Общинския съвет са предвидени 22 000 лв.

"За БСП бюджетът на Ямбол е неприемлив – няма приоритети, няма отношение към хората. Липсва мотивировка зад числата. Не можем на сляпо да се доверим на управленския екип на г-н Славов, който през годините не успя да ни убеди, че може разумно да планира, изпълнява и отчита парите на ямболските граждани.", заключи Катя Георгиева и обеща да представи по-подробна информация при обсъждането на бюджета в Общинския съвет.

В пресконференцията участваха и народните представители от БСП Кристиан Вигенин и Николай Пенев.