Ямболските депутати от БСП очертаха приоритетите на левицата в началото на годината

БСП ще продължи да поставя на дневен ред наболели за обществото теми

Народните представители от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин, Николай Пенев и председателят на Областния съвет на БСП Митко Андонов дадоха първата за годината пресконференция в офиса на Делегацията на българските евродепутати-социалисти в Ямбол.

Народният представител Николай Пенев очерта водещите приоритети и непосредствени задачи в работата на ПГ на "БСП за България" за новия политически сезон. Той заяви, че БСП ще продължи да поставя на дневен ред наболели за обществото теми и да настоява за истински реформи и промяна в модела на политиката по здравеопазване, образование, политиката по доходите и борба с бедността и корупцията. Той подчерта, че  парламентарната група на левицата е единствената, която е внесла в Народното събрание алтернативен проект на антикорупционен закон, който гарантира ефектива и трайна борба с корупцията, а не имитация. Законодателни инициативи са предприети и по отношение на трупани с годините проблеми и дефицити в сектор сигурност, отбеляза още Николай Пенев.

Пред ямболските журналисти народният представител Кристиан Вигенин посочи мотивите на БСП за вота на недоверие срещу правителството заради провал в борбата с корупцията, който ще бъде внесен в сряда. По думите на Кристиан Вигенин съществуват сериозни основания за вота и сред тях са източване на средства от Здравната каса,  злоупотреби при износа на лекарства, невнасяне и източване на данък добавена стойност, корупционни практики и  незаконосъобразното изразходване на публични средства за инфраструктурни проекти,  нагласени обществени поръчки. Вигенин коментира, че в дебатите и гласуването на вота в пленарна зала ще проличи на практика коя политическа сила счита себе си за опозиция.

Като фокус на работата на левицата през идните месеци, Вигенин отбеляза и Българското председателство на Съвета на ЕС. Той заяви, че в рамките на приоритетите от дневния ред на Председателството, българските представители трябва да участват активно в обсъжданията и процеса на вземане на решения на общоевропейско ниво с ясни национални позиции, а не просто като модератори и балансьори. 

В качеството си на председател на парламентарната комисия по европейските въпроси  и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин информира медиите, че в периода от 21 – 22 януари 2018 г. в София ще се проведе среща на Председателите на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти в ЕС. Той отбеляза, че това е първото от шестте планирани събития от т.нар парламентарно измерение на Председателството.  Програмата на срещата предвижда парламентаристите от цяла Европа да проведат обсъждания по три ключови теми - приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС; бъдещето на Европейския съюз и стратегически важните решения за Съюза и страните - членки, които предстоят във връзка с напускането на Великобритания, формирането на бъдещата рамка на европейския бюджет, гарантиране на сигурността на европейските граждани, запазване на средствата за кохезионна и селскостопанска политика; срещата ще завърши с обсъждане на ролята на макрорегионалните стратегии на Европейския съюз – като Дунавската , която през тази година се председателства от България.

В края на пресконференцията Вигенин отговори на въпроси на ямболските журналисти свързани с  ратификацията на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа. Той категорично заяви, че няма ценностно разминаване в гледната точка на БСП и ПЕС. Борбата с всички форми на насилие и дискриминация спрямо жените  винаги е била водещ приоритет за БСП и това е неоспоримо, категорично заяви Вигенин. Той подчерта, че БСП вече работи по конкретни предложения и текстове, които да залегнат в българското законодателство, за да гарантират ефектива превенция и борба в тази посока.