Планът на Станишев за младежта в Европа набира скорост

Идеята на президента на ПЕС получи единодушната подкрепа на левите лидери

Президиумът на ПЕС единодушно подкрепи идеята на Сергей Станишев за започване на работа по Европейски план за младежта. Целта му е да гарантира образование, работа, добри условия за децата и развитие на културата за младите в цяла Европа.

ПЕС успя с инициативата за Младежка гаранция в ЕС, благодарение на която милиарди евро бяха дадени за бора с младежката безработица.

Планът „Маршал“ за младежта обаче е много по-мащабен.

„Не можем да говорим за еврооптимизъм и доверие в Европа, ако безработицата сред младите хора остава на тези високи нива –двойно по-висока, отколкото е средната безработица. ЕС е в тежка тежка демографска криза, и ако това не се промени перспективите пред Европа са твърде мрачни.“, заяви Станишев.

След като Президиумът на ПЕС подкрепи идеята, в партиите-членки на ПЕС започва работа по детайлизиране на проекта.

Представители на Швеция, Италия, Великобритания изказаха своята публична подкрепа за Плана. Филип Кордери – бивш генерален секретар на ПЕС и настоящ член на Президиума на партията заяви: „във Франция ние ще направим всичко в подкрепа на идеята, дори бихме предложили тя да се разшири повече в посока на утвърждаване на ценностите на демокрацията.“

Колъм Истууд, новият лидер на социалдемократите в Северна Ирландия, който е на 32 години, изрази надежда, че Планът на Станишев ще запази европейския проект и ще помогне на младите да чувстват Европа като свой дом.