Атанас Мерджанов: „Мантрата за стабилността изветрява”

Пред Делник - Ямбол

В края на годината можем съвсем сериозно да заключим, че мантрата стабилност, все повече изветрява. И не служи никому, каза на последната за годината пресконференция народният представител Атанас Мерджанов. С цитата от песен на „Диана експрес” – „Бурни страсти, после миг покой”, той илюстрира политическата ситуация, в която представителите на ДСБ са поставили България. Според Мерджанов има една театрална постановка,  която очевидно има за цел да предизвика съчувствие сред изтерзаните български граждани, които са разочаровани от липсата на каквито и да е било реформи в различните секторни политики и гузната съвест на всички тези партии, които сключиха сделка преди една година и влязоха безцеремонно във властта. Депутатът отново подчерта, че БСП е единствената опозиция на тази политика и на тази власт, и заяви, че те ще продължат да търсят отговорност и да настояват за воденето на алтернативна политика.

„През тези няколко дни упорито се говори за оставки, за вот на недоверие, ние обсъждаме теми за вот на недоверие на правителството, това са социалната политика, демографската политика, здравната политика, сферите на сигурността, отбраната и вътрешната политика, но на първо място ние ще търсим подкрепа за вота, защото са необходими 48 подписа на народни представители, а БСП има 38”, разясни ямболският депутат.

Според него третото четене на промените в конституцията ще бъде още един лакмус за здравината на това мнозинство и на това правителство, което се заявява като реформаторско и като гарантиращо стабилността на българската държава.  „ За каква стабилност става въпрос – политическа? – такава очевидно няма, защото една от партиите, подкрепяща управлението се заявява като опозиционна, а нейн министър остава във властта. Икономическа стабилност? – нищо подобно при икономически растеж, който е твърде спорен, при непрекъснати външни заеми, които това правителство отново поема, можем да заключим, че правителството на Борисов 2 трайно завъртя държавата в дълговата спирала, от която няма да бъде лесно излизането, защото на хоризонта с оглед на европейските и световни тенденции в икономически и финансов план не се задават позитивни очаквания”, каза още народният представител и допълни, че няма ръст на инвестициите, има огромна безработица и липсва онази социална прагматична демографска визия на правителството, която действително може да пресече страховитите демографски тенденции, които прогнозират, че жителите на България към 2050 г. ще бъдат около 5,5 млн.

„Представителите на ГЕРБ изтъкват спечелването на местните избори като гаранция за стабилността, нищо подобно. Те за сетен път бяха доказателство, че демокрацията в България, най-голямата ценност за последните 25 г., практически виси на косъм, а в много случаи изобщо я няма” заяви Атанас Мерджанов и конкретизира: „ за каква политическа стабилност може да става дума, след като изборите бяха опорочени, след толкова много сигнали и заведени граждански дела за оспорени изборни резултати”.

Според народния представител последните протести показват липса на каквато и да е икономическа и социална справедливост.