Атанас Мерджанов: България затвърди позициите си на котата на бедността и безработицата

Дек 18, 2015 Новини БСП в медиите 1 2038

Няма да подкрепим избора на Екатерина Захариева за министър

"Ние от БСП не виждаме особен смисъл да се срещаме с г-жа Захариева, тъй като добре я познаваме. Имахме шанса да проверим нейните качества във времето, когато беше зам.-министър на Росен Плевнелиев в МТСП, след това като министър и вицепремиер в служебните кабинети”. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в ефира на БНТ. По думите му,  каквото и да се опита да направи тя, то ще бъде недостатъчно за краткото време, ще липсва съответната мотивация в политическите партии. Мерджанов добави, че този устрем, който беше демонстриран по повод на историческия компромис, едва ли пак ще се случи.

Мерджанов бе категоричен, че БСП ще гласува единно против кандидатурата на Екатерина Захариева. „Цялостната ни оценка за работата на правителството е негативна. Тази мантра за стабилност омръзна не само на политиците, но и на всички граждани”, заяви народният представител. Мерджанов посочи, че вчера премиерът е обяснил от Брюксел, колко много неща са направили управляващите за тази една година и добави, че за това време ГЕРБ  е взела цялата власт в държавата – президент, правителство, мнозинството в НС, всички областни градове. Той запита какво повече искат и кое им пречи. Народният представител бе категоричен, че България твърдо се е стабилизирала на котата на бедността и безработицата. „Ще бъда изненадан, ако в първите седмици след избора на нов министър бъдат внесени промените за Съдебната власт, НПК и ГПК. От там трябваше да се започне със съдебната реформа и това е наш аргумент против нея”, каза още Мерджанов.

Народният представител обясни, че за вот на недоверие има едно условие - това са 48 подписа, а ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обаче има 38 народни представители. „Ние имаме основание за такъв вот към правителството по много от сегашните политики. Основание има и в здравеопазването, социалната и демографската политики, политиката в сектор "Сигурност”, каза още той. Зам.-председателят на ПГ на БСП заяви, че социалистите ще започнат разговори с всяка една от парламентарните групи и с независимите депутати за това. „Наши критици се стараеха да не забелязват яркото опозиционно поведение на БСП. Когато за всички стана ясно, че това правителство и нашата дейност е една бутафория, те започнаха да се вглеждат в действията на БСП”, каза още той. Мерджанов бе категоричен, че БСП ще продължи да бъде опозиционната сила в този парламент, тъй като социалистите отхвърлят по всякакъв начин работата на това дясно правителство. Той добави, че днес ще си проличи ясно и кои са стълбовете на кабинета.

"Не става въпрос за предсрочни избори", отговори Мерджанов на въпрос дали сега е правилното време за предсрочен вот. Той добави, че връщането на доверие към БСП е в процес. „Ние от  БСП  сме отговорни пред политиките, които защитаваме заради нашите  избиратели. Това са защитата на бедните, разкриване на нови работни места, нова политика в здравеопазването и образованието", категоричен бе той. Той подчерта, че България е парламентарна република, а не премиерска. "Народното събрание свърши доста по обем работа. Щеше да бъде добре, ако министрите бяха повече в залата", заключи Атанас Мерджанов.