Атанас Мерджанов: Липсва стратегически визия на МО за безопасна утилизация на боеприпасите

Необходимо е да се направи пълна инвентаризация на целия ресурс, който подлежи на утилизация

„Липсва стратегическа визия на Министерството на отбраната как и по какъв начин залежалите боеприпаси да бъдат унищожавани безопасно. Необходимо е да се направи пълна инвентаризация на целия ресурс, който подлежи на утилизация - тонове взривни вещества на територията на държавата.“ Това заяви  по повод поредния тежък инцидент в Анево днес на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на ПГ на БСП – ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. В брифинга участва и вторият ямболски депутат от левицата Кирчо Карагьозов, представен бе новият организатор на НС на БСП за Ямболска и Бургаска област Пламен Червеняков.

Атанас Мерджанов заяви, че не му е известно кой е дал разрешение да продължи дейността по обезвреждане в цеха край Петолъчката, където преди три години загинаха хора, но БСП е твърдо против там да се извършва утилизация. На това място би могло да има ремонтен цех, но местоположението е неподходящо за обезвреждане, заради близостта до стратегически обекти, полигона Ново село, близките земеделски земи и населени места. Мерджанов каза, че вероятно ще бъде отправено питане до министрите, дали разрешителното за цеха край Петолъчката, а действията им той определи като безотговорни и опасни.

Депутатът коментира и проваленото в петък заседание на НС. Народните представители от БСП-ЛЯВА БЪЛГАРИЯ почти на 100 процента са били на работните си места. Те не са се регистрирали като реакция срещу това, че се преиначава седмичната програма на парламента – вместо традиционния парламентарен контрол, който е съществена част от парламентаризма, ден по-рано е решено да бъде продължена работата по Закона за здравеопазването. Кворумът е преди всичко отговорност на управляващите, подчерта Мерджанов.Фактът, че управляващите не могат да съберат кворум, показва, че не само дисциплината, но и връзките на сцепление между представителите на четворната коалиция са твърде отънели – дали пред вид наближаващите местни избори, или пред вид отделни секторни политики и кадрови назначения, коментира той. На обвиненията, че не се държат като отговорна опозиция, зам.-председателят на ПГ на БСП –ЛЯВА БЪЛГАРИЯ отговори, че мястото на отговорната опозиция е да атакува управляващите.

Народният представител Кирчо Карагьозов пък предупреди, че в скоро време земеделските производители или ще бъдат заплашени от сериозни санкции, или в началото на кампанията ще трябва да зареждат огромните си селскостопански машини от бензиностанциите, което е пълен абсурд. Това ще се случи, тъй като влиза в сила въвеждането на измервателни уреди за всички съдове за гориво, ползвани от земеделските производители. Депутатът, член на социалната комисия в НС, за пореден път критикува предлаганата пенсионна реформа, която акцентира върху увеличението на възрастта за пенсиониране и на вноските, но не и дали това ще доведе до увеличаване на пенсиите, на броя на пенсионерите и дали ще падне таванът за пенсиите.

Що се отнася до предложения от президента референдум по време на местния вот, Карагьозов заяви, че поставените за допитване въпроси са много общи и не засягат дневния ред на обществото. Мотивите за тях звучат несериозно, а и избирателите ще бъдат затруднени от многото бюлетини с различен обхват.