Кристиан Вигенин: Най-важното за нас е да гарантираме равен достъп на всички ученици до качествено образование

Мар 17, 2023 ЯМБОЛ Новини Избори 0 689

Кандидатите на „БСП за България” в Ямбол организираха дискусия с педагози, на която обсъдиха проблемите на образованието

„Учителската заплата трябва да е винаги над средната за страната, нужни са и целенасочени усилия за квалификация на преподавателите.” Това заяви пред педагози водачът на листата на „БСП за България” в Ямбол  Кристиан Вигенин. „Най-важното за нас е да гарантираме равен достъп на всички ученици до качествено образование, независимо от финансовите възможности на техните родители”, каза още той.

Десетки педагози от училища и детски градини в Ямбол и областта се включиха в дискусията, организирана от кандидатите на „БСП за България” по темата „Образование”. Преподавателите споделиха конкретни проблеми от своята практика, които изискват промяна в политиката на национално ниво – и законодателна, и във финансов аспект. В разговора по наболели теми се включиха водачът на листата Кристиан Вигенин, Божидара Божилова – музикален педагог, под номер 2 в кандидат-депутатския списък, доц. Милен Димов – преподавател в ямболския факултет „Техника и Технологии”, седми в листата. В срещата участва и кандидатът под номер 6 – Александър Василев, представител на ПК „Екогласност”.

„БСП успя да постигне конкретни резултати в сфера „Образование”, прокарвайки своите идеи, въпреки трудностите”, сподели Кристиан Вигенин и припомни решението за безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас, както и еднократната помощ в началото на учебната година да обхване и децата от 2, 3 и 4 клас. Сега, БСП ще настоява това да се въведе и за ученици от прогимназиалния етап, така че всички деца от 1 до 8 клас да получават подкрепа в началото на учебната година. Тя трябва да бъде 350 лв., а не както досега 300 лв., с оглед поскъпването на живота.

По думите на Вигенин тези усилия на БСП са от изключително значение, за да се гарантира равен шанс на всички деца до образование, независимо какви са финансовите възможности на родителите им.

„Не бива да се допусне да стане така, че само по-заможни родители да могат да дават добро образование на децата си, а други да изпитват затруднения. Защото, в днешно време, по-добро образование означава и по-силен старт в живота. Нашата политика е децата да имат равен шанс, равни възможности за достъп до образование – качествено и от там нататък, когато напуснат образователната система, вече от техния труд, усилия и активна работа да зависи къде и как се изкачват в социалната стълбица”, аргументира се Вигенин.

Категорично трябва да бъде сменен моделът „парите следват ученика”, обяви доц. Милен Димов. Мнението бе подкрепено и от педагозите, участващи в срещата. Всеобща позиция бе, че така системата се опорочава и гарантира  високи стандарти в обучението. Независимо дали едно училище има 100 или 1000 ученика, то има да изпълнява едни и същи стандарти, определени от държавата, сподели бивш директор на гимназия в Ямбол. Отделно се получава изкривяване и по отношение изискванията към учениците – и като учене, и като поведение в училище, се коментира още на срещата. За да се преодолее това, от БСП предвижда финансирането на училищата да става не според броя на учениците, а по критерии, които отчитат резултатите от образователния процес. „Имаме ли високо и качествено образование, ще имаме и напредък в държавата”, обобщи доц. Милен Димов.

Преглед на съдържанието на учебниците е друг важен акцент в програмата на „БСП за България”. То трябва да е адаптирано към съвременните изисквания, но и съобразено с възрастовите и психологически особености на децата.

„Начинът на поднасяне на информацията също трябва да е достъпен и разбираем за съответната възраст”, коментира Кристиан Вигенин. Според него особено внимание трябва да се обърне на предметите История и Литература – с увеличаване изучаването на български автори и възпитаване на образовани български патриоти, а не просто едни личности, които имат знания, но нямат усещане за род и родина.

Бюджетно финансиране трябва да има само за държавните и общинските училища – е друга теза, която БСП ще отстоява в следващ парламент и евентуално управление. Не бива да допускаме системата да се изкриви до такава степен, както става в здравеопазването – частните болници да черпят ресурса на здравната каса, за сметка на държавни и общински лечебни заведения, сподели Кристиан Вигенин. „Знам, че ще е трудно, но това си е наша идея и политика, която следваме и ще защитаваме”, подчерта той.

„Учителската професия трябва да бъде регулирана професия, а заплатите на преподавателите да се увеличават постоянно, така че винаги да бъдат над средната за страната”, обяви още Кристиан Вигенин. По думите му това би гарантирало, че професията ще остане привлекателна и ще задържа качествени кадри в българските училища.

По време на дискусията бяха споделени и конкретни проблеми, касаещи материалната база на детски градини и училища, заплащането на транспортните разходи при обучение в други общини, стимули за връщане престижа на учителската професия и респекта към преподавателя от страна на ученици и родители, намиране на подходяща форма за провеждане на сексуално образование и др.