Областният съвет на БСП-Ямбол анализира изборните резултати и обсъди ситуацията в страната

22.11.2022 г.

Представители на петте общински организации на БСП в Ямболска област приеха анализ за резултатите от последните парламентарни избори и набелязаха мерки за засилване на влиянието на социалистите в областта с оглед предстоящите местни избори и вероятните предсрочни парламентарни избори догодина. Ситуацията в страната, позициите на БСП и предстоящият през февруари Конгрес на партията също бяха в дневния ред на Областния съвет. В заседанието взе участие зам.-председателят на БСП и народен представител от областта Кристиан Вигенин.

Социалистите изразиха неудовлетворение от загубата на гласове, въпреки факта, че резултатите в 31 Ямболски МИР са два пъти по-високи от националния резултат на БСП, в две от общините – Болярово и Тунджа - са победители, а Ямбол остава областният град с най-силна подкрепа за БСП.

В доклада на областния председател Митко Андонов като основни причини за намаляващата подкрепа бяха посочени недобрата комуникация с хората, до които не са достигнали резултатите от добрата работа на министрите на БСП от последното правителство, както и опита на други партии от коалицията да си припишат всички отстоявани от БСП в продължение на 12 години политики, като увеличението на пенсиите, увеличението на майчинството през втората година, данъчните облекчения за млади семейства, безплатните детски градини и ясли, увеличените детски надбавки и др.

Категоричната позиция на БСП против предоставяне на оръжия на Украйна и въвличането на България в конфликта също е останала недостатъчно ясна за избирателите. Действията на служебното правителство, назначено от президента Радев, на практика е работело срещу БСП в периода преди и по време на кампанията.

В дискусията бяха изтъкнати и недостатъци при формирането на листата, както и в провеждането на кампанията в областта. Широко се споделя необходимостта от подобряване на организационно-политическата работа както на националното ръководство, така и в общинските структури.

Народният представител Кристиан Вигенин обсъди с членовете на Областния съвет актуалната политическа обстановка. Направен беше изводът, че трябва да се намери формула за сформиране на редовно правителство, което да посрещне нуждите на хората и бизнеса, породени от икономическата криза и сложната международна обстановка. Нежеланието на служебния кабинет да внесе проект на бюджет за 2023 г. на практика може да блокира изпълнението на социалния пакет, предложен от БСП и подкрепен в голямата си част от повечето парламентарни групи. Беше обсъден и предстоящият Конгрес на БСП и необходимостта от промени в Устава и Програмата на партията, които да я доближат до съвременните леви идеи, да я направят по-модерна и по-привлекателна за младите българи. Всички предложения от членовете ще бъдат събрани и изпратени до двете комисии на Националния съвет – по партийна дейност и по идейно и програмно развитие.

Заседанието премина в откровен и добронамерен дух, декларации за оставки и по-ранно провеждане на конгреса не са предлагани и обсъждани.