„БСП за България“ предлага спешни мерки в образованието

Окт 30, 2021 ЯМБОЛ Новини Избори 0 787

30.10.2021 г.

„БСП за България“ е за равен достъп до качествено образование и по-сериозни инвестиции на държавата както в образователната сфера, така и като помощ за семействата с ученици, каза на срещата с настоящи и бивши представители на образованието водачът на листата за Ямболска област Кристиан Вигенин.

Той припомни и най-спешните мерки в първите 100 дни на новото правителство в сферата на образованието. 

Според социалистите трябва да се преразгледа съдържанието на учебниците, защото то не отговаря на възможностите на учениците, като особено важни са предметите история и български език и литература, които имат решаваща роля в патриотично възпитание на децата.

Необходим е и действащ план за работа с ромските деца в рамките на дистанционното обучение, включващ реални дейности на всички институции, ангажирани с проблема.

„БСП за България“ е и за повишен дял при гласуване на бюджета 5 % от БВП за образование и 1 % от БВП за наука. Увеличение на заплатите на учители, преподаватели във висши училища и научни работници в БАН, съобразено с високата инфлация. 

Левицата настоява и за един учебник по един предмет и за по-сериозна подкрепа от държавата към семействата с ученици. Предложението е за еднократна помощ за първия учебен ден на децата до четвърти клас и осигуряване на достъп до интернет и електронни устройства в дистанционното обучение. 

Важно е учениците да се реализират на пазара на труда, за да могат младите хора да остават в България, защото ако продължи този тренд, ще станем свидетели на обезлюдяване и невъзможност за устойчиво развитие не само на малките населени места в областта, но и на областните центрове, подчерта още водачът на листата.  

Водещата на срещата и втора в листата Пенка Илиева припомни, че от една от най-добре образованите нации България се превърна в държава с функционално неграмотни ученици и студенти. Сега част от учениците с мъка завършват 7 клас, а голяма част от тях отпадат по време на средното образование. Област Ямбол изостава по качество на образованието, тя е на едно от последните места по български език, а добрата езикова подготовка е важна за подготовката и по другите учебни предмети.

Мнение за образованието и проблемите в него изрази и Йордан Колев – шести в листата на „БСП за България“, който 15 г. е работил в Учителския институт в Ямбол, отговарял за учебно-производствената дейност. 

На срещата присъства и осмият в листата – докторът по химия Милен Димов. Той е преподавател в средното и във висшето образование и сподели, че дистанционното обучение допълнително влошава качеството на образованието. Според него е необходима кардинална промяна в образованието, за да спре производството на функционално-неграмотни ученици и студенти.
Срещата прерасна в задълбочена дискусия за подобряване на образованието, в която бяха дадени полезни предложения от практиката на действащите педагози.