Кристиан Вигенин: Силна парламентарна група на БСП ще способства създаването на правителство с ясна програма и приоритети

Окт 18, 2021 Новини Избори 0 1562

Коалиционни разговори ще водим след изборите - публично и на база политики

"Пандемията и нейното управление започна през миналата година и поредица от грешки бяха направени още тогава от правителството на ГЕРБ. Пропуски направи и сегашното управление, които довеждат до това, че сега броят на заразените и хората в болници се увеличава, а хората, които умират стават все повече. При тези числа няма как да има позитивна оценка." Това заяви Кристиан Вигенин, водач на листите на "БСП за България" за Ямбол и Пловдив в ефира на "Лице в лице" по бТВ. 

От правителството Вигенин очаква по-сериозни идеи за насърчаване на ваксинацията, без тя да става задължителна. 

"Трябват спешни мерки, свързани с цените на енергоносителите", посочи социалистът. В тази насока БСП предлага 200 киловатчаса за всяко семейство до март, намаляване на ДДС за крайното потребление на електроенергия от 20% на 9%, намаляване на ДДС на основни хранителни продукти.

"Считаме, че е абсолютно несправедливо на гърба на малки и средни предприятия, които изпитват сериозни затруднения, производителите и търговците на електроенергия да трупат огромни печалби. Тук държавата трябва да се намеси, да влезе в ролята на контрольор и тези свръхпечалби да бъдат преразпределени по един законен начин", каза още Кристиан Вигенин.

"Все още не знаем позицията на новите партии по отношение на Република Северна Македония, а сигналите за Истанбулската конвенция от част от партиите са смесени, особено според които Конституцията е нещо обтекаемо и гъвкаво," обърна внимание Вигенин. 

Той припомни, че БСП е готова с предложения за първите 100 дни управление и те ще бъдат основата за разговори в следващия парламент. 

"Разговори ще се водят след изборите, след като видим кой какви позиции има в следващото Народно събрание. Преди това подобни разговори са излишни," категоричен бе Вигенин.

Според него от "Продължаваме промяната" слагат каруцата пред коня и припомни, че Татяна Дончева също е правила опити да води задкулисни разговори с отделни хора, тогава от ИТН и този подход е довел единствено до съмнения, колебания и интриги.

"Ако има някой, който знае как се водят преговори и ще се опита наистина да създаде здрава основа за разговори за бъдещо управление, това е БСП. В 46-то Народно събрание показахме как се прави - пред медиите, публично, с ясно заявени намерения, с подписани публични споразумения. Това е начинът да няма задкулисие," подчерта Кристиан Вигенин.

По думите на социалиста единствено общата подкрепа за кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова не е достатъчна за коалиция, но може да даде начало на разговори по политики. 

"Най-важната цел на БСП е в България да има стабилност и сигурност за хората, да има управление, което даде перспектива за страната и силна социална и икономическа политика, която да ни изведе от кризите. За да се случи това, трябва да има една силна парламентарна група на БСП, която да способства създаването на правителство с ясна програма и ясни приоритети. БСП е единствената партия, която може да даде тази перспектива," категоричен бе Кристиан Вигенин.