„БСП за България“: Задачата ни е да спрем натиска върху бизнеса

Юли 01, 2021 ЯМБОЛ Новини Избори 0 1300

07.01.2021 г.

Основната ни задача е да спрем натиска върху бизнеса, който беше мачкан от ГЕРБ, това заявиха на среща с представители на икономиката в Ямбол и региона двама водачи на листи на „БСП за България“ – Кристиан Вигенин за Ямболска област и Георги Кадиев за област Стара Загора. На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители на лявата коалиция за Ямболски избирателен район – д-р Райно Георгиев, Владимир Стоев, Нина Недялкова и Красимира Юрукова – Стоянова. Гости бяха и областният управител Георги Чалъков и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.

„Сега има възможност да се реализира истинска промяна, в която управлението да чува по-ясно проблемите и да се опитва да ги решава в партньорство, а не да оказва натиск, както досега“, подчерта Кристиан Вигенин. Той изтъкна още, че в битката за комплекса „Марица изток“ Ямбол е естествен съюзник на Стара Загора, защото много хора от областта работят там.

„Най-важната лява политика в областта на икономиката е спирането на кражбите и на корупцията, защото тогава ще има за всички“, заяви Георги Кадиев, който беше категоричен, че основната цел е да спре натискът върху бизнеса.

Това, което наблюдаваме в София и в Стара Загора, е власт, обрасла с няколко фирми, получаваща всички обществени поръчки, изпълняващи всичко важно, и натиск върху останалата част на бизнеса, допълни той  и припомни, че комплексът „Марица изток“ е най-важната задача за тях, защото в него работят 10 000 души в държавните дружества, още 70-80 хиляди са свързани с него с присъдружни дейности. Той обясни още, че в Стара Загора на практика 50 % от населението по някакъв начин получава доход от комплекса, а затварянето му означава целият регион да се превърне в треторазреден, защото индустрия друга почти няма. От затварянето на комплекса ще бъдат засегнати четири области - Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, защото всеки ден служебните автобуси возят работници за там.

„Нашата задача е да ви дадем свобода, за да може да работите, защото предното правителство се опитваше да контролира средата и бизнеса на принципа „ако си с мен има бизнес, ако ли не – няма“, допълни още Георги Кадиев.

Бизнесът иска три неща - работеща съдебна система, спокойствие да работи и да се намали бюрокрацията. Това бяха преобладаващите мнения на неговите представители в залата. Поставен беше и въпроса, че училищата произвеждат „общоделци“, които не умеят нищо да правят, за несъвършенствата на Закона за обществените поръчки и за липсата на дългосрочна програма за развитие на земеделието и животновъдството, която да очертае посоката за следващите 20 години.

Ползотворната дискусия приключи с пожеланието за по-мощна подкрепа за „БСП за България“, за да се реализират добрите предложения.