„БСП за България“, Ямбол: Здравеопазването не е стока, качествена медицинска помощ за всеки

Мар 21, 2021 ЯМБОЛ Новини Избори 0 617

21.03.2021 г.

Приоритетите на „БСП за България“ в сферата на здравеопазването разясниха пред лекари и медицински специалисти водачът на листата за Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин и лекарят от Спешно отделение на ямболската болница д-р Райно Георгиев.

Като действащ медик, д-р Райно Георгиев очерта основните виждания на левицата за реформа в здравеопазването:

-Държавните и общински болници да не бъдат търговски дружества, защото здравето не е стока;

-Намаляване на ДДС на лекарствата на 9 %;

-Безплатни лекарства за децата до 14 г.;

-Реорганизация на здравеопазването, за да може хората във всеки регион да имат достъпно и качествено здравеопазване – от спешната до болничната помощ;

-Общинските болници в отдалечените райони да имат статут на защитени.

Като регионални приоритети той посочи довършването на новия болничен комплекс и изнесена форма за обучение на специалисти по здравни грижи, каквато е реализирана в Смолян по времето на Дора Янкова.

„БСП за България“ винаги е била за комплексно решаване на проблема на ямболската болница – новата сграда, оборудването и осигуряването на медицински кадри, това подчерта водачът на листата Кристиан Вигенин. Той припомни, че през последните 4 години като народен представител от Ямбол е използвал парламентарния контрол и е питал всеки здравен министър за новата болнична сграда и е внасял предложение парите за ремонта да бъдат включени в държавния бюджет.

Въвеждане на електронно здравно досие, остойностяване труда на медицинските специалисти, за да се формират достойни работни заплати и въвеждане на целеви стипендии за редовни специализанти срещу ангажимент за работа в здравната система, са част от останалите предложения на „БСП за България“ за решаване на проблемите в здравеопазването.

Лекарите споделиха вижданията си за необходимите реформи в здравната сфера. Според д-р Тенев най-важно е да се привличат и задържат млади хора в болничното здравеопазване, защото много скоро липсата на кадри ще стане по-сериозен проблем от липсата на нова сграда.

Д-р Влахова поиска спешната помощ да стане част от националната сигурност на страната, открои острата нужда от специалисти в този сектор, предложи да бъдат изградени центрове за оказване на високоспециализирана спешна помощ и да има ясни правила накъде се насочват такива пациенти, за да се избегне хаосът.

Според медиците трябва да се помисли как да се избегне диспропорцията в лечебните заведения и в заплащането на лекарите и на медицинските специалисти.