Кристиан Вигенин, БСП: ГЕРБ се провалиха с ваксинирането и е логично да се обърнем към други производители като тези на руската "Спутник V"

Фев 28, 2021 Новини БСП в медиите 0 1126

БСП ще промени наложения от десет години модел на ГЕРБ - управление, при което демократичните институции са една фасада на еднолична власт

"За десет години ГЕРБ наложи един модел на управление, при който демократичните институции се използват като фасада, а в същото време са овладяни от едно еднолично управление. Всички освен една. И затова и конфликтът между премиера и президента е толкова видим - защото в момента президентската институция се представлява от човек, който не може да бъде контролиран от премиера. Всички други институции, включително Народното събрание, са изцяло подчинени на изпълнителната власт и конкретно на министър-председателя." Това каза заместник-председателят на БСП и водач на кандидатската листа в Ямбол Кристиан Вигенин в предаването "Офанзива" по NovaNews.

Според Вигенин, който е и зам.-председател на отиващото си 44-то Народно събрание, парламентът е изгубил изцяло своите конституционни функции - в парламентарния контрол Бойко Борисов е отговорил едва на 10 питания от депутати.

"В същото време, именно заради тази концентрация на властта в един човек, имаме една задкулисна власт на олигархията, която изсмуква обществените ресурси. Една такава власт трябва да бъде разградена. Това ще стане, когато в Народното събрание и в Министерски съвет има хора, които поставят на централно място интересите на гражданите и на държавата. Тогава ще видим, че не само може да се управлява по-добре, в интерес на хората, но ще има и много допълнителен ресурс, който в момента изтича към обръчите от фирми, близки до сегашната власт", посочи социалистът.

По думите на Вигенин, освен за икономически изгоди, чрез този модел на управление ГЕРБ си осигуряват изборните победи, печелейки вота по начин, разминаващ се с разбирането за честни и демократични избори.

"ГЕРБ на всички избори влиза с 400-500 000 гласа аванс пред всички останали", констатира Кристиан Вигенин и обясни: "От едната страна са обръчите от фирми на национално и местно равнище, които получават финансов ресурс от властта и естествено имат съответните задачи, които изпълняват обратно към партия ГЕРБ. От другата страна са държавната и местната администрация - хора, които кой знае защо всеки път преди избори се притесняват, че ако се смени управлението, всички те ще бъдат уволнени. Всичко това създава една среда в изборите, която е изключително трудна за опозицията. Но ние сме решени този път да спечелим."

"Хората, които не желаят по този начин да бъдат управлявани и по този начин да бъде раздаван обществения ресурс, трябва да излязат да гласуват. Това е начинът да преодолеем явлението ГЕРБ", категоричен е Вигенин.

Зам.-председателят на БСП призна, че през последните година и половина ГЕРБ са положили неимоверни усилия БСП да бъде разбита отвътре и отвън, ограничавайки нейните политически възможности и блокирайки  финансирането й. "Самият факт, че устояхме и сега сме напът да спечелим тези избори, ни дава достатъчно самочувствие, че именно ние сме алтернативата на ГЕРБ", посочи той.

Вигенин коментира и въпроса с възможните управленски коалиции след изборите: "Голяма част от политически сили, които се опитват и имат шанс да влязат в следващото Народното събрание, искат промяна. Но дали ще намерим пресечната точка заедно, за да тръгнем единни срещу този модел, е въпрос на преговори след изборите. Освен това, към момента БСП е единствената политическа формация, която е представила политическа платформа и вижданията си за управление - това също е голям фактор. Но при всички положения фактите си остават - ГЕРБ си отива."

Спирайки се на темата с искането на БСП за доставка на руската ваксина  "Спутник V", Кристиан Вигенин определи като странен опитът на управляващите да прикрият провала си във ваксинациите с някакви геополитически съображения. "Както руската, така и китайската ваксина са с доказана ефективност и когато не могат да се осигурят други ваксини, логично е да се обърнем към други производители с цел - продължаване на ваксинационния процес и по-скорошното ни връщане към нормалния начин на живот", обоснова се той.