Народните представители от БСП подготвят инициатива за гарантирано дистанционно обучение за всяко дете от област Ямбол

19.05.2020 г.

Справка за обхвата на дистанционното обучение на учениците в областта и по общини са поискали народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев от областния управител Димитър Иванов. Това обяви днес зам.-председателят на Народното събрание на пресконференция в Ямбол, в която участваха също Николай Пенев и председателя на БСП – Ямбол Катя Георгиева. Целта е да се изясни детайлната картина за учениците, които не са могли да се включат ефективно в дистанционното обучение и да се вземат навреме мерки, така че при евентуален нов пик на пандемията наесен да няма деца без достъп до образование. С този проблем да се ангажират както депутатите, така и кметовете, областният управител и Министерството на образованието и науката, предлагат народните представители от БСП за България. Кристиан Вигенин припомни, че със средства на парламентарната група на левицата бяха дарени лаптопи на ученици от всички области, включително и в Ямбол. 

Срещата с областния управител Димитър Иванов, проведена по инициатива на Кристиан Вигенин, е във връзка с усложнената епидемиологичната ситуация в Ямбол. Освен конкретните мерки за справяне с Ковид-19, народните представители са обсъдили и икономическия и социален ефект на пандемията върху областта. Данните показват, че към днешна дата ямболската икономика не е сериозно засегната, безработицата остава на ниски равнища, но този процес трябва да бъде внимателно следен, защото косвените ефекти от икономическата криза неизбежно ще повлияят негативно и в Ямбол, смятат народните представители от БСП. „Задачата ни трябва да бъде – както на равнище област, така и в национален план – да не допуснем задълбочаване на регионалните дисбаланси и още по-силно разтваряне на пропастта между бедни и богати“, подчерта Кристиан Вигенин.

На първата среща с журналисти в Ямбол след края на извънредното положение Кристиан Вигенин информира и за предстоящото активизиране на работата на БСП. Възобновяването на отчетно-изборната кампания ще може да започне веднага щом отпадне забраната за провеждане на събирания на закрито,  като от 5-те общински организации в областта, конференции успяха да проведат организациите в Ямбол и Елхово, припомни Вигенин. Реалистичният сценарий според него е конференциите в страната да приключат до лятото, прекият избор за председател на БСП да се осъществи през септември, а заседанието на конгреса, което ще избере и нов Национален съвет – в края на септември или началото на октомври. Междувременно в рамките на седмицата по инициатива на Кристиан Вигенин в областта ще се проведе среща на общинските председатели на БСП за обмен на информация за обстановката по общини и състоянието на партийните организации. Предстои и първо заседание на избрания през март нов Общински съвет на БСП в Ямбол, който ще избере Изпълнително бюро и постоянни комисии.