Кристиан  Вигенин:  Ямбол е единственият областен град, в който БСП  побеждава ГЕРБ

5.06.2019

"Ямбол е единственият областен град, в който БСП печели повече гласове от ГЕРБ на тези избори", съобщи секретарят на ПГ на "БСП за България"  на пресконференция за анализиране на резултатите от европейските избори. Той уточни, че още в три области БСП побеждава, но не и в областните центрове. Според него положителните резултати от управлението на местната власт в общините Тунджа и Болярово са допринесли за запазването на влиянието на БСП и на разширяване на разликата с ГЕРБ. "В същото време в останалите три общини – Ямбол, Елхово и Стралджа, виждаме една затвърждаваща се тенденция за трайно превръщане на БСП  в първа политическа сила. Това е и в резултат на несправящата се местна власт, която продуцира скандали и не решава проблемите на хората", каза още той.

Победата в Ямбол според народния представител е резултат от една активна и целенасочена работа на организацията на левицата в града в продължение на години. Като една от причините БСП системно да показва тези резултати, Вигенин посочи научените уроци от миналото - в петте организации има единство, няма вътрешни противоречия и противодействия и изрази надежда това да бъде запазено и за местните избори. „Нашата голяма цел е не просто да отстраним ГЕРБ от властта, а да бъдат избрани хора, които ще променят начина на управление на местната власт да я направят по-близка до хората и по-отзивчива за проблемите на гражданите, нещо, което не видяхме досега”, допълни още Кристиан  Вигенин. Според него стойността на победата на БСП  в град Ямбол е още по-висока, имайки предвид огромните средства, които бяха хвърлени от ГЕРБ за кампанията в града и изтъкна като пример не само милионите, които бяха обещани от Борисов за новата болница, но и изключително скъпата предизборна кампания, каквато той не е видял в нито един друг областен град. „Очевидно ГЕРБ не разбира, че една скъпа капания не може да преодолее проблемите, трупани с години, като избиването на животните в Странджа, бежанските центрове, заема, който иска да изтегли община Ямбол”, каза още народният представител.

"БСП"  – Ямбол печели в областния град трети пореден избор и е първа политическа сила и този резултат не е случаен, а се превръща в тенденция, подчерта народният представител от левицата Николай Пенев.

"Ниската избирателна активност показва системен проблем във всички политически партии", отчете председателят на ямболската  организация на БСП  Катя Георгиева и подчерта, че явно не са успели да убедят хората в смисъла да се гласува, че от тях зависи, за да излязат и да подкрепят една или друга политическа сила. В Ямбол левицата води над ГЕРБ с 437 гласа. Спрямо предишните европейски избори гласовете за БСП  са се увеличили с 1034, а на ГЕРБ са намалели с 1900 и то на фона на скъпата кампания на опонентите и сериозния административен капацитет, граден при 12-годишното управление. Според нея кампанията е била успешна, защото БСП  се опитва да бъде изразител на мнението на гражданите, а групата съветници на левицата в Общински съвет – Ямбол е била активна и единствен изразител на различна позиция. Георгиева изтъкна и че всеки вторник и четвъртък в клуба има приемна, през която са преминали над 300 граждани и проблемите им са били поставени пред институциите.

На пресконференцията присъстваха и представители на общините Болярово  и Елхово. БСП – Болярово  отново са национални първенци по постигнат резултат. За тях подкрепата си са дали 66 % от избирателите, срещу 15 % за ГЕРБ.

Председателят на БСП  – Болярово  Атанас Дженков подчерта, че постигнатият от тях резултат на европейските избори е близък до този от президентските  избори, а спрямо европейските избори през 2014 г. резултатът е повишен и БСП  има увеличение с близо 250 гласа, а ГЕРБ падат със 150 гласа.

"Броят на избирателите по списъци е намален с 2400 души в общината, което е тревожна тенденция, защото хората бягат от региона", коментира Христо Костов, зам.-председател на БСП  - Елхово. Според него избирателната активност е била много ниска, а резултатите са задоволителни, въпреки че БСП  печели отново. За левицата в общината са гласували 39,62 %, а за ГЕРБ - 32,85 %. Спрямо предишните европейски избори БСП  увеличава броя на гласовете.

В община „Тунджа” за БСП  са гласували 42,02 %, а за ГЕРБ – 28,74 %, а в Стралджа  33,28 % за БСП  срещу 23,06 % за ГЕРБ.