Кристиан Вигенин : Няма да допуснем България да се върне назад в демократичния процес

19.02.2019г.

"Няма да допуснем България да се върне назад в демократичния процес". Така каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин на пресконференция в Ямбол за решението групата да напусне пленарните заседания в знак на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс. Той припомни условията, които е поставила левицата, за да се върне в Народното събрание – започване на процедура за избор на нова ЦИК  и отмяна на промените в изборното законодателство, свързани с преференциалното  гласуване, с обжалването на решения и резултати от изборите и с мнозинството, с което ще се взимат решения в секционните избирателни комисии. Според него решенията на ГЕРБ за отмяна на част от новоприетите промени са продиктувани  от страха, че сегашната ситуация и действията, които бяха предприети от парламентарната група на БСП, могат да доведат до масови протести и до края на това управление. "БСП  иска различна политика, различен начин на действие на Народното събрание- затова предприе като крайна мярка напускането на пленарните заседания", поясни още народният представител. Той изрази позицията на мнозинството  в  Националния съвет на БСП, че излизането от парламента е опит да спасят демократичния, свободен и честен изборен процес и начин да укрепят парламентаризма.  Секретарят на ПГ на левицата  изрази позиция, че според него има неизпълнени условия и затова групата не трябва да се връща в парламента.

Кристиан Вигенин коментира и  решението на НС на БСП за европейските избори- БСП  да не променя коалицията. Той подчерта обаче, че ще се проведат разговори за подкрепа с граждански сдружения, партии  и неправителствени  организации, за да се създаде широк фронт за отстояване на демократичните принципи в България. 

Вигенин заяви, че противоречието между Борисов и Цветанов става все по-видимо. "Битката между тях се води с всевъзможни средства и все по-трудно конфликтът може да бъде прикриван", каза още той.

Кристиан Вигенин припомни, че БСП  е първата и единствена партия която има предизборна платформа към избирателите- какъв искат да е Европейският съюз. Той допълни, че в левицата тече и процес на номинации отдолу нагоре. "Ние сме консолидирани. На всички е ясно, че никой  не е по-голям от партията и от голямата цел – спечелване на европейските избори", заключи Кристиан Вигенин.