Кристиан Вигенин: Животновъдите от община Болярово са напълно изоставени от властта след избиването на стадата им

13.11.2018

"Животновъдите от община Болярово са напълно изоставени от властта след избиването на стадата им", коментира на пресконференция в Ямбол секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин след проведени срещи с тях. Той коментира, че животновъдите са му обяснили, че след получените обезщетения за умъртвените стада, никой не се интересува от тях. До края на годината те няма да могат да закупят нови животни заради наложената карантина, следващата година ще е нулева за тях, защото няма да имат агнета и мляко. По думите му те са споделили, че отделно, като регистрирани земеделски производители, те продължават да дължат социални осигуровки и по никакъв начин не е предвидено в такава ситуация да бъдат освободени от това задължение за период от време, каквито права имат безработните, получаващи обезщетения от бюрата по труда.

Кристиан Вигенин подчерта, че е отправил питане до земеделския министър- с какво държавата може да помогне на засегнатите животновъди. „Мисля, че е време да се обърна и към министър –председателя, тъй като изглежда министърът на земеделието нито има желанието, нито възможността да се справи с Българската агенция по безопасност на храните, а все пак председателят на тази агенция се назначава от премиера”, коментира още той и изтъкна, че след като друг не е в състояние да поеме политическата отговорност, вече ще задава въпросите си към Бойко Борисов. „Аз няма да спра да се занимавам с този въпрос, докато не разберем какво всъщност се случи през лятото в Странджа и конкретните виновници за избитите стада не си получат заслуженото”, каза още народният представител.

Кристиан Вигенин оповести още, че след проведения Национален съвет официално започва подготовката на БСП за европейските избори - от 1 февруари 2019 г. ще започнат номинациите на кандидатите, в края на март Националният съвет ще определи водача, а в началото на април трябва да е готова листата на кандидатите за членове на Европейския парламент. Той обясни, че на Конгреса на БСП на 26 януари една от точките ще бъде приемане на платформата за европейските избори, която вече се подготвя. "Тази платформа ще бъде обсъдена след конгреса и от партийните организации, както се обсъжда сега и „Визия за България” и ако има нови предложения, те ще бъдат утвърдени заедно с листата", каза още той.

„За втори път БСП прави усилие да предложи не просто промени в бюджета за следващата година, а цялостна, различна визия- как би изглеждала бюджетната политика на държавата, ако БСП е в управлението. Не очакваме да бъдат приети, но те са една заявка към българските граждани- да знаят каква е реалната алтернатива”, коментира още международният секретар на ПГ на „БСП за България”.