Кристиан Вигенин настоява за оставката на земеделския министър заради несправяне с чумата по дребните преживни животни

Окт 23, 2018 Новини БСП 0 2037

23.10.2018g.

Властта се е заела да докаже, че може да смачка поредния животновъд”,  така секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин коментира на пресконференция в Ямбол заповедта за заличаване от регистрите на фермата на Ани Петрова от Болярово и за евтаназиране на животните й заради положителна проба на чума по дребните преживни животни. Той настоя за отмяна на заповедта, защото времето е доказало правотата на позициите им от самото начало, че не бива да се избиват масово стадата, както това беше направено при откриване на първите положителни проби през юни и юли в община Болярово.  Народният представител изтъкна, че сега, когато са открити нови случаи на животни с антитела, се обсъждат други варианти за справяне със заболяването – не само не се избиват всички стада в населените места с положителни проби, но дори не се избиват и стадата, в които има открита такава зараза.

„Имаме всички основания да смятаме, че стадото на Ани Петрова, в новите условия, може да бъде запазено, още повече, че говорим за една положителна проба от стадо от 200 овце, която може да се окаже и грешка”, коментира още Кристиан Вигенин и допълни, че предложението им е да бъдат взети нови проби от стадото, за каквито настояват и собствениците на фермата.  

Депутатът от БСП заяви, че продължават да настояват за оставката на земеделския министър и на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и ще предложат и законови промени, защото в този си вид Агенцията е безконтролна, непрозрачна и не работи в услуга на гражданите. 

Като заместник-председател на Националния предизборен щаб за Европейските избори Кристиан Вигенин е започнал подготовката на програмата на БСП за този вот. В нея ще бъдат отразени вижданията на левицата за бъдещето на Европа. Той изтъкна още, че изборите за Европейски парламент са много важни, защото са определящи за насоката, в която ще тръгне Европейският съюз.

 Кристиан Вигенин настоя за незабавна оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Той определи изказването му като недопустимо и незащитимо, надхвърлящо всички възможни граници и затова оставането му в правителството оттук нататък е невъзможно.

В пресконференцията участваха областният председател на БСП Митко Андонов, както и общинските председатели на партията в Ямбол, Тунджа, Стралджа и Елхово, съответно Катя Георгиева, Нели Славова, Мария Толева и Стоянка Маджарова.