Кристиан Вигенин в Ямбол: Вътрешната политика не може да се сложи на пауза за шест месеца заради председателството

03.07.2018г.

“Вътрешната политика не може да бъде сложена на пауза за шест месеца  и проблемите на българските граждани не могат да бъдат прикривани. Затова, като опозиция, БСП не може  да си затваря очите и затова внесе вот на недоверие към правителството  за провала в политиката по сигурността." Това заяви международният секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по време на редовната пресконференция на народните представители от БСП за България в Ямбол. Депутатът сподели, че БСП е разчитала на конструктивен дебат в пленарна зала, който не се е получил. "За пръв път в най-новата ни история, нито един представител на управляващите не излезе, за да защити политиката на правителството в тази сфера, дори самият министър не сметна за нужно да представи вижданията си за състоянието и за бъдещата си работа. Това е демонстрация на безпомощността и безидейността на ГЕРБ в управлението.", подчерта Вигенин.

Кристиан Вигенин  информира журналистите,  че до края на седмицата БСП ще направи обективна оценка на Българското председателство на Съвета на ЕС. Още сега можем да кажем, че премиерът не изпълни решението на Народното събрание от миналата година да информира народните представители за резултатите от заседанията на Европейския съвет, в които участва. Той отбеляза също, че парламентарното измерение на Председателството е преминало при добро взаимодействие на политическите сили. "В последната среща, тази на Комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните-членки на ЕС, се опитах да представя и Ямбол, като в културната програма се включиха ямболският художник Петър Тепсизов, чиято картина беше и официалният подарък от Българското за следващото Австрийско председателство, както и младият талант Кристиан Костов, чийто корени са от Ямбол", изтъкна Кристиан Вигенин, който е председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на НС.

Народният представител Николай Пенев изрази мнение по доклада за едногодишната дейност на КЕВР. В Народното събрание се дебатира какви действия са предприети по сделката с ЧЕЗ. БСП ще иска оставката на председателя на комисията. Пенев изрази съмнения, че оставката ще бъде гласувана. Последващите действия на БСП са да бъде внесен и сигнал в прокуратурата- защо КЕВР не се е произнесла по сделката с ЧЕЗ. Пенев припомни, че от името на БСП е внесена подписка с над 200 хиляди подписа до КЕВР, но до момента няма никакъв отговор. В пресконференцията участва и общинския председател на БСП в Ямбол Катя Георгиева.