Кристиан Вигенин в Ямбол: С вота принудихме ГЕРБ да признае, че корупция има

Инициативата на БСП за референдум отложи ратификацията на Истанбулската конвенция в парламента

Двата основни акцента от изминалата седмица коментира пред журналисти в Ямбол народният представител от "БСП за България" Кристиан Вигенин - мотивите на БСП за вота на недоверие срещу правителството заради провал в борбата с корупцията и искането на БСП за Референдум във връзка с ратифицирането на Истанбулската конвенция. В пресконференцията участваха също народният представител Николай Пенев, областния председател на БСП Митко Андонов и лидерката на ямболските социалисти Катя Георгиева.

По думите на Кристиан Вигенин с внесения вот на недоверие и проведения дебат в НС, БСП е постигнала политически успех. "Принудихме ГЕРБ да признае наличието на корупция, а това е първата стъпка. Справянето с корупцията изисква политическа воля, а управляващите само залъгват хората с нови закони, сливание и разделяне на органи, поправки към закони и т.н. Всъщност корупцията се толерира на най-високи политически равнища и ние се фокусирахме към такива примери - източването на обществен ресурс през програмата за саниране, през доказаните злоупотреби с акцизната информационна система, през нагласените обществени поръчки, през големите инфраструктурни проекти.",-подчерта Вигенин.

Относно ратифицирането на Истанбулската конвеция народният представител от "БСП за България" сподели, че инициативата за провеждане на референдум "за" или "против" ратификацията на Истанбулската конвенция е най-добрият отговор на силния външен натиск по въпроса. "С инициативата за референдума ние постигнахме първата си цел - след нейното обявяване, премиерът Борисов спря планираната бърза ратификация в парламента. Предстои внесеното предложение за референдум да бъде обсъдено в Народното събрание и се надявам мнозинството да не го бави с процедурни трикове."- добави той.