БСП в Ямбол се обяви против новия заем от 17 млн лева на кмета

БСП е единствената партия, която подготвя своя позиция за бъдещето на Европейския съюз и задачите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Срещу планирания от кмета на Ямбол нов заем за 17 млн лева се обявиха народните представители от БСП за България Кристиан Вигенин и Николай Пенев. На брифинг за местните медии, заедно с областния лидер на социалистите Митко Андонов и общинския Катя Георгиева, те коментираха и предстоящото заседание на Конгреса на БСП, както и задачите пред местните партийни организации.

Кристиан Вигенин информира местните медии за основните теми на конгресното заседание на 28-ми октомври и подчерта, че БСП е единствената партия, която подготвя своя позиция за бъдещето на Европейския съюз и задачите на Българското председателство на Съвета на ЕС. "Работна група, под ръководството на председателя на ПЕС Сергей Станишев, подготвя документа от няколко месеца, той е на практика готов. По алтернативния бюджет за следващата година експертите на БСП вече работят, а Националният съвет създаде комисия начело със зам.-председателя на БСП Драгомир Стойнев, която ще подготви окончателния проект и ще го представи на Конгреса.", сподели ямболският депутат. Във връзка с подготвяния от община Ямбол нов заем, Вигенин подчерта, че политиката чрез заеми е запазена марка за управлението на ГЕРБ и на национално, и на местно ниво. "С едно гласуване на общинските съветници на ГЕРБ, всеки гражданин на Ямбол - от бебетата до пенсионерите - ще задлъжнее, по груби изчисления, с около 300 лева. И това е с цел да си осигурят още малко комфорт. Хората обаче се умориха от ГЕРБ и промяната идва.", заяви Вигенин. Николай Пенев добави, че категорично възразява срещу условията на заема и неговия размер.

Председателката на БСП Ямбол и ръководител на групата общински съветници от БСП Катя Георгиева сподели възмущението си от безцеремонното отношение на ГЕРБ и публично споделеното намерение с този заем да се финансират проекти, които да им помогнат за спечелването на изборите през 2019 г. "Заемът е планиран с две години гратисен период, т.е. връщането на заема ще остане като отговорност за следващия управленски екип в общината.", подчерта Георгиева и добави, че няма нито един проект на кмета Георги Славов, който да е изпълнен качествено, като илюстрира констататацията си със снимки от  разпадащите се плочки и ръждясалите стълбове на осветителните тела в центъра, които са в такова състояние само след 2 години. "Така ли ще изглеждат и стълбовете на уличното осветление, за което кметът се кани да даде 8 млн. лв. от планирания кредит?", попита лидерката на социалистите и добави, че ръководството на партията обмисля да поиска провеждане на местен референдум "за" или "против" огромния за мащабите на Ямбол заем.

Митко Андонов очерта непосредствените задачи пред общинските организации на БСП в област Ямбол и анонсира предстоящото на 23-ти октомври заседание на Областния съвет на БСП, на което ще бъде разгледано организационното състояние на партията и ще бъде обсъдена работата на групите съветници на БСП.