Сергей Станишев: Неприемането на България в Шенген е скандална дискриминация

Сеп 17, 2017 ЯМБОЛ Новини БСП 0 2576

Евродепутатите-социалисти откриха свой информационен офис в Ямбол

Много граждани на Ямбол, младежи и представители на неправителствени организации присъстваха на церемонията по откриването на информационния офис на евродепутатите-социалисти в Ямбол. Неговата основна цел е да съдейства за поддържането на по-тясна връзка с Европейския парламент, да даде възможност гражданите на областта да поставят своите проблеми, предложения и мнения директно пред членовете на делегацията на българските социалисти в ЕП. Пред събралите се хора лидерът на ПЕС Сергей Станишев изрази надежда офисът да е много деен, в полза на всички, които имат нужда от информация за това каква политика водят социалистите в Европейския съюз, както и за европейските програми и възможности. На откриването присъстваха и депутатите от БСП за България Кристиан Вигенин и Николай Пенев, членовете на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов и Румен Банков, Областният лидер Митко Андонов, общинските председатели на БСП от областта, кметове и общински съветници. На пресконференция след откриването Станишев коментира актуални теми от европейския дневен ред. Той приветства призива на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер България и Румъния да бъдат приети в Шенген и окачестви негативните изявления по въпроса на германския министър на вътрешните работи Томас де Мезиер като "скандална дискриминация и антиевропейско поведение".Станишев информира медиите и за писмото, изпратено от над 50 евродепутати до украинския президент Петро Порошенко с искане да наложи вето на приетия от парламента закон, с който се ограничава възможността на малцинствата в Украйна да се обучават на своя майчин език.

Преди официалното откриване Сергей Станишев посети археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле”, един от 100-те национални туристически обекта, както и най-новия строителен хипермаркет в Ямбол, за да се запознае с новата инвестиция на местния бизнес и с проблемите, които произтичат  главно от недостига на качествена работна сила.

По-късно Сергей Станишев взе участие в инициативата на община Тунджа „Семейството създава победители”. Пред изложба на фотоси на техните семейства, кметът Георги Геогиев връчи на петима изявени ученици еднократни парични премии.

Посещението на президента на ПЕС в Ямбол завърши със среща с граждани в препълнената зала на община Тунджа.