Социалистите в Ямболска област- с най-висок изборен резултат за БСП в страната

Кристиан Вигенин: Постигнахме всички цели, които си поставихме на старта

"Със самочувствие на първа политическа сила в област Ямбол, и във всяка една от общините поотделно, се изправяме пред вас, заяви Кристиан Вигенин, водач на листата на „БСП за България“ и бъдещ народен представител на първата пресконференция на БСП след изборите. В нея участваха още Николай Пенев – председател на ОбС на БСП и вторият от листата, който ще бъде народен представител, както и областният председател на социалистите Митко Андонов.

Кристиан Вигенин изтъкна, че БСП в област Ямбол е с най-висок резултат от цялата страна. Изпълнени са изцяло поставените задачи: спечелването на изборите в областта; спечелване с най-висок резултат; запазване и увеличаване на влиянието на БСП спрямо предишни избори, включително и президентските - сега БСП има близо 39 процента от гласовете, на първия тур на президентските избори е получла 35. Запазено и разширено е влиянието във всяка от общините. Постигната е и целта БСП да има два от четирите мандата в Ямболска област. Тази тенденция утвърждава БСП във втори избори като първа политическа сила в Ямбол и във всяка една от общините. „Това има особено значение за нас в Ямбол и в общините, където БСП е в опозиция на местната власт. Същата тенденция наблюдаваме в Елхово и Стралджа“, подчерта Вигенин. На тези избори доближихме най-добрия резултат, който сме постигали през последните години  - това бе през 2005 г., когато БСП имаше малко над 40 процента, обобщи той.

Според Вигенин този резултат се дължи на доброто състояние на структурите на БСП в областта; на добре балансираната листа и активната работа на всеки един от кандидатите; на съдържателната и активна кампания, фокусирана върху програмата, приоритетите и политиката. "Принос има и фактът, че за пръв път проведохме много активна кампания в интернет и в социалните мрежи", коментира водачът на листата.

Кристиан Вигенин не пропусна да отбележи, че внимателно ще бъдат анализирани преференциалните кампании, които бяха проведени, „защото впечатлението ни е, че както и на други места в страната, така и тук, не малко бюлетини за БСП бяха обявени за невалидни заради неправилно поставени преференции в листите. Естествено, това е неизбеженрезултат от закона такъв, какъвто е. Вероятно не малък процент са загубените гласове заради преференциалните кампании. Разбира се, те пък от своя страна допринесоха за по-високата мобилизация“, коментира водачът на листата и отбеляза, че е въпрос на преценка и анализ кое е надделяло.

Кристиан Вигенин подчерта също, че двамата народни представители от Ямбол ще продължат да работят по проблемите, с които са се ангажирали в хода на предизборната кампания, и макар и в опозиция, ще отстояват политиката на БСП и ще се стремят да реализират поне част от приоритетите в предизборната платформа на коалицията. Вигенин допълни:  "Националният съвет ще анализира в петък резултатите от изборите, но отсега е ясно, че с новата парламентарна група, която представлява 1/3 от народните представители, БСП често ще бъде непреодолим фактор в Народното събрание."