Атанас Мерджанов: Не може да се дава приоритет единствено на модернизацията на армията

Законът за МВР е ярко доказателство за управленска „мощ“

„Никой не оспорва необходимостта от модернизация на българската армия, в това число и на командването на сухопътните войски, но степента на модернизация трябва да върви с темпа на модернизация на всички останали системи, и на първо място икономическата и социалната среда“. Така народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов коментира отрицателния вот на парламентарната група за покупката на една ескадрила бойни самолети и два многоцелеви кораба.  Според него  приоритезацията на проблемите е много важна, тъй като в условия на демографска криза и хронически недостиг на средства за образование, здравеопазване и социална защита, е странно предимство да бъде давано на модернизацията на армията. „Близо 2 млрд. лв, т.е. отново празен чек на българското правителство, с който да осигурява уж националната сигурност. Ясно е, че България е малка държава с ограничен ресурс и не може да постигне заявените средствата от министъра на отбраната и президента в Уелс- 2% от БВП, сега за отбрана са е около  1,35% от БВП“, допълни Мерджанов.

Законът за МВР е ярко доказателство за управленска „мощ“

„Законът за МВР е ярко и красноречиво доказателство за управленската „мощ“ на тези специалисти, в областта на вътрешната национална сигурност“, заяви народният представител от левицата. "Този проект на закон си намира път, провирайки се от комисия в комисия, вече близо две години. Той категорично беше отхвърлен от вътрешната комисия, стигна се до натиск от страна на Борисов, първо върху Цветанов, после върху останалите парламентарни комисии и най-вече върху коалиционните партньори", коментира депутатът. Според него този закон силно орязва социалния пакет на полицаите. "В условия на бежанска вълна и условия, когато всекидневно полицаите са изложени на риск, е крайно опасно да създаваш елементи на несигурност, орязвайки определения социален пакет, за който полицаите се бориха две години“, категоричен е Мерджанов. "Не знам дали с тези разчети ще се освободят 65 млн. лева, защото никой не го потвърди", заключи той.

Според народният представител от левицата от голямо значение е прехвърлянето на правомощия от страна на министъра към главния секретар. По неговите думи това също показва неспособност, първо да се носи политическата отговорност и второ да се завооалират конкретните отговорности на политическото и професионалното ръководство. "След като е министър, въцепремиерът Румяна Бъчварова повече от година, вече трябва да е свикнала да носи тези отговорности, а не да се крие ту зад гърба на министър-предстедателя, ту зад един или друг ръководител на професионална дирекция. Има и редица  спорни предложения, които са насочени към създаването на Изпълнителна агенция "Пожарна и аварийна безопасност" вътре в рамките на системата на МВР“, допълни той.

"Този неудачен управленски способ тръгна още от първия мандат на управлението на ГЕРБ. Тогава те ликвидираха министерството на бедствията и авариите, смачкаха функциите и го приведоха в към едно подчинено състояние към тогавашния в министър на вътрешните работи- Цветанов. И сега, ако действително държавата иска да създаде повече широта на действия, осигуреност и мотивация на служителите, то беше по-разумно да създаде държавна агенция, която е на пряко подчинение на министър- председателя. И без това, тази агенция ще му е близко до сърцето, предвид неговата професионална подготовка и ангажираност", заключи Мерджанов.