Мариета Сивкова: Ямбол има сериозни проблеми с усвояването на евросредствата

Окт 20, 2015 ЯМБОЛ Новини Избори 0 2154

Гражданите на Ямбол са били заплашвани и подвеждани че, ако не гласуват за стария кмет, всички тези проектите няма да могат да бъдат завършени

„Ситуацията с европроектите в Ямбол е изключително тревожна, защото до края на годината всички проекти трябва да бъдат приключени. Виждаме и сме  наясно, че това няма как да се случи.За съжаление последствията ще са финансови и безкрайни неудобства за гражданите на Ямбол. ” – това заяви кандидатът за кмет на БСП инж. Мариета Сивкова пред ямболските медии.

Тя обясни, че в периода 2007 – 2015 договорените проекти от община Ямбол са 23, а общата им стойност е 147 226 717 лвот тази сума разплатени са 54 607 044 лв.  "Голямата гордост на кмета Славов и неговия екип са четирите големи проекта - центъра,НАР Кабиле и Безистена,воден цикъл и регионално депо. Договорените средства за тези проекти са 133 498 485 лвдо момента разплатени са  42 559 710 лвСитуацията на общината е много тежка, защото се намира в голяма фирмена задлъжнялост -  90 938 775 лв.", каза още Сивкова. Тя подчерта, че  истината въобще не е такава, каквато се представя в предизборния клип и тези пари реално не са достигнали до гражданите на Ямбол, защото една проста сметка показва, че на човек за година се падат по 214 лв договорени пари, а реално усвоените са 80 лв за всеки гражданин на Ямбол за година.

По думите й  през първия мандат на Георги Славов усвояването по европроектите е било сравнително скромно, но през последните 4 години картината се е променила – усвоявали са се авансовите плащания по проектите и в момента има неразплатени обекти със съмнително качество. "Плочките, които са поставени вече в центъра, са със задоволително качество, задължителното условие за достъпна среда за хората с увреждания  не е изпълнено и няма преход към прилежащите терени. В проекта за Безистена и НАР „Кабиле” виждаме лукс и липса на съответствие - покрит пазар- информационен център. Все още този проект е в процес на изпълнение и от общата стойност 5 670 093 лв,  разплатено е  – 3 549 753 лв.", обясни тя.

 Сивкова допълни, че хората ще изкарат още една тежка зима, защото ситуацията в най-стария квартал на Ямбол е много тъжна- разкопани улици, частично асфалтирани, грешни технически решения в проекта,съмнително качество на изпълнение на канализацията и водопроводите. "Сметките до тук за Водния цикъл показват следното – разплатени са само 30 638 631 лв от общо 90 000 000 лв.",  подчерта кандидатът за кмет на Ямбол инж.Сивкова и припомни, че лично премиерът Борисов е казал на Славов да не му се мярка пред очите, ако не завърши този важен проект.

Тя допълни, че много сериозна е ситуацията с проекта за регионалното депо, чиято стойност е 31 235 748 лв,  разплатено е – 5 877 931 лв. и обясни, че проектът е в процес на изпълнение,но с голямо закъснение- незавършена клетка 1, неприключена рекултивация.

 "До нас стигат сигнали, че гражданите на Ямбол са били заплашвани и подвеждани че, ако не гласуват за стария кмет, всички тези проекти нямало да могат да бъдат завършени. Това е поредната лъжа на Георги Славов и неговия екип. Не се притеснявайте и гласувайте за промяна в управлението на града ни.Вече 8 години тази дясна политика на ГЕРБ ни излиза твърде скъпо, причинява ни много неудобства, проблемите по кварталите останаха забравени, некомпетентността на администрацията пречи на гражданите",  добави още Мариета Сивкова.