Д-р Влахова: БСП ще управлява прозрачно Ямбол, в диалог с професионалните гилдии

18.10.2023

Приятна и ползотворна среща проведоха кандидатът за кмет на община Ямбол д-р Недялка Петкова-Влахова и кандидатът за общински съветник Божидара Божилова от „БСП за България”  с ямболски архитекти, членове на Камарата на архитектите в България /КАБ/.

Д-р Влахова сподели, че за нея професионалния и прозрачен подход към решаване на градоустройствените проблеми на град Ямбол е най-важен. Добрият управленец трябва да се доверява единствено на компетентното мнение на професионалистите, вкл. при инвестиране в  подобряване на градската среда и  общинския сграден фонд. Затова доброто партньорството с КАБ е от важно значение за нея.

Срещата премина в непринуден диалог, от който се оформиха няколко добри идеи.

Създаване на консултативен съвет в община Ямбол, в който да участват архитекти и инженери, който да разглежда и дава становища по проекти за значими  обекти, финансирани с публични - държавни или общински средства, би бил гаранция, че  предвидените разходи за тях ще са обосновани и ще има реална полза за  голям брой хора в града.

Създаване на общинска програма за финансиране на разполагането на фотоволтаици по покривите на сградите, предимно блоковете, би било добра крача за реализацията на идеята за „зелен град”.

Представител на младото поколение архитекти, загрижени за архитектурата на сградите от културното наследство на града, препоръча, при тяхното съхранение да се правят реставрации, а не ремонти, за да не се унищожават като ценност за обществото.

Архитектите са готови да съдействат и желаят да бъде по-често търсено професионалното им мнение за благоустройството на града, елементите на градската среда и зелената система. Не е редно решения да се вземат от непрофесионалисти, когато се касае за оформяне на средата на живот на хората. Дори кастренето на дърветата в града трябва да се извършва от специалисти и задължително  след оценка от експерти, а не поголовно и безогледно.

Архитектите, участващи в срещата, препоръчаха бъдещият кмет да се грижи за инвестициите в града като подпомага инвеститорите, създавайки условия за бърза реализация на инвестицията им чрез осигуряване на подходящата инфраструктура около терените, на които те инвестират. А съдействието на главния архитект на общината е решаващо за намаляване на бюрократичните административни спънки в инвестиционния процес.

Д-р Влахова благодари за добрите идеи и обеща бъдещо партньорство с КАБ за доброто на град Ямбол и съгражданите ни.