Божидара Божилова, БСП: Моята кауза е да възродим музикалния театър в Ямбол

Мар 24, 2023 ЯМБОЛ Новини Избори 0 467

Поне 1% от БВП трябва да се връща в сферата на културата, посочи Кристиан Вигенин

Възстановяване на музикалния театър в Ямбол е каузата, за която ще работи кандидатът на второ място в листата на „БСП за България” в Ямбол Божидара Божилова. Оперната певица и музикален педагог е убедена, че това е не само постижимо, но и ще даде още по-голяма стойност на културния живот в града.

 Нуждата от активна финансова подкрепа от страна на държавата за културните институти и възраждането на духовността бяха сред темите, дискутирани на среща с дейци на културата в Ямбол, в която участваха Божидара Божилова и водачът на листата Кристиан Вигенин.

„Поне 1 процент от брутния вътрешен продукт трябва да се връща като инвестиции в сферата на културата, нужна е и подкрепа от бизнеса. Затова ние ще настояваме за приемане на Закон за меценатството”, заяви на срещата Вигенин. Той поздрави дейците на културата за това, че успяват, въпреки трудностите, да поддържат високо ниво на културния живот в Ямбол и областта.

В споделените мнения при открития разговор изпъкна болезненият въпрос за хроничното недофинансиране на сектор Култура – както за материална база и условия за работа, нищожните средства за дейности и обидно ниското заплащане. В допълнение – често срещаното пренебрежително отношение към културата изобщо и към хората, работещи в нея – демонстрирано на местно и национално ниво.

 „Покрай ежедневните трудности сякаш забравяме да мечтаем, а ето тази лична кауза на Божидара Божилова за възраждане на Музикалния театър в Ямбол е нещо, около което можем да обединим усилия”, каза още Кристиан Вигенин.

„Има всички предпоставки това бисерче в културния живот на Ямбол да бъде възстановено”, сподели от своя страна Божидара Божилова – „имаме камерен оркестър „Дианополис”, имаме духов оркестър, имаме певци, музиканти, танцьори…”. По думите ѝ идеята може да изглежда амбициозна, но не и непостижима, стига да има желание за работа и отношение от страна на институциите.

Нужни са спешни мерки в подкрепа на читалищата – те са средищата за развиване дейността не само на самодейни, но и на професионални състави, те са центровете на културния живот в градовете и селата.  А базата, в масовия случай, е в отчайващо състояние, бе коментирано още при разговорите.

Масово хората, работещи в сферата на културата, са на минимални или близки до минималните заплати.  Непростимо е личности – творци, изградили се като такива с години обучение и работа да са приравнявани като заплащане с хора, без никакъв образователен ценз и извършващи неквалифициран труд. Културата дава идентичност на една нация и подобно отношение не говори добре за държавата, бе всеобщото споделено мнение.

„За БСП културата винаги е била сред важните за нас сфери. Много често хора ми споделят, че когато Стефан Данаилов е бил министър на културата и БСП е имала възможности да влияе директно чрез управлението в тази област, нещата са вървели в положителен план“, посочи Кристиан Вигенин и допълни: „Сегашният ни екип от кандидати за народни представители в Ямболска област включва хора с активна позиция и желание за работа. С ваша подкрепа вярвам, че ще постигнем нужната промяна.”