Кристиан Вигенин: Истинска алтернатива за развитието на България дава единствено БСП

Мар 24, 2023 ЯМБОЛ Новини Избори 0 834

24.03.2023 г.

„БСП е политическата сила, която държи на думата си и последователно отстоява ангажиментите, поети пред вас. Другите лесно подхвърлят лъжи, обещават един велики неща, след което нищо от това не се случва. Между ГЕРБ, „Промяната” и ДПС няма разлика в политиките и те го доказаха с общи гласувания в предишния парламент. Истинската алтернатива по какъв път да се развива България дава единствено БСП”, обяви на среща със симпатизанти в Стралджа Кристиан Вигенин – водач на листата на „БСП за България” в област Ямбол. Той даде конкретни примери за позициите, отстоявани от БСП и решенията, за които ще работят в следващия парламент. 

„Тиражираната от медиите едва и не основна интрига на предстоящия вот – дали ГЕРБ или ПП-ДБ ще бъдат първи, всъщност е едно доста фалшиво състезание, коментира Кристиан Вигенин. Извън повърхностните битки между отделни личности, в дълбочина между тези формации разлика няма – по отношение на политиките, които предлагат. А това е най-същественото”, аргументира се Вигенин. Той припомни, че в предходния парламент БСП се е противопоставила на мнозинството, оформено от ГЕРБ, ПП и ДБ, включително и ДПС по редица съществени въпроси: 

– Те заедно решиха да се даде военната помощ за Украйна. 

– Същите тези три партии гласуваха новите реактори в АЕЦ Козлодуй да бъдат американски и то точно определени (на „Уестингхаус”) – без никаква конкуренция и алтернативно предложение.   

– Същите тези три партии гласуваха заедно ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй вече да не бъде руско, а да бъде американско. 

– Същите тези три партии гласуваха заедно България да купи още 8 самолета F-16, без да са дошли първите (те дори бяха още на чертеж!). „Ние пак бяхме против, защото можеше тези пари, точно във време на криза, да се използват за далеч по-полезни неща, които да са в интерес на хората”, подчерта водачът на ямболската листа. 

„Алтернативата на това, което представляват и ГЕРБ, и ПП, и ДПС, е само Българската социалистическа партия, без крайностите на „Възраждане”, без залитанията на другите. БСП изпъква на този фон като сериозна, отговорна партия, с ясна политика, с компетентни хора, които могат да предложат най-после спасителния път за развитие на България”, категоричен бе Вигенин. 

„Това доверие, което ни дадете, и този път ще бъде върнато с много труд, с много усилия да изпълним това, което сме обещали”, обърна се той към членовете и симпатизантите от Стралджанско. 

Освен от водача на „БСП за България” в област Ямбол, приоритети от програмата на коалицията представиха и членовете на листата Галин Пантелеев, под номер 3, номинираният с пълно единодушие като представител на Стралджа Драгоя Драгоев – пети в листата, Александър Василев под номер 6 и доц. Милен Димов, седми в листата.

Ето и част от изложените акценти: 

– Завършване на реформата в пенсионната система и преизчисляване на пенсиите. Целта е независимо от периода на пенсиониране, хора с един и същи стаж от една и съща професия да получават равен размер на пенсии. Другото е недопустимо изкривяване и крайна несправедливост. „Знаем, че ще ни бъде трудно да прокараме това решение, десните партии пак ще обясняват, че ще фалира държавата, но ние сме направили нужните изчисления, има резерви в бюджета и на тази неправда трябва да се сложи край”, обяви Кристиан Вигенин. 

– Подкрепа за земеделските стопани, най-вече за малките ферми и зеленчукопроизводители. От тях идва качествената продукция, но знаем колко трудно оцеляват в конкуренцията на големите производители, условията на търговските вериги и заливането на пазара с внос на евтини стоки, които не са обмитени. Нужно е и пренасочване на европейските средства именно към по-малките производители, подчертаха кандидатите на „БСП за България”. 

– Възстановяване на поливното земеделие – изключително важно. Това, което ще се инвестира в напоителни системи, ще се върне многократно в качествена продукция и повече възможности за българските производители. 

– Въвеждане на необлагаем минимум за доходи до прага на бедност. Сега дори и хората с минимална заплата плащат данък 10 % върху цялата сума. Идеята на БСП е част от доходите, които са до прага на бедност, да бъдат освободени от данъчна тежест, а да се облага остатъкът. 

– Насърчителни мерки и създаване на условия за задържане на младите хора в региона. Това минава през координирани усилия от страна на двата съседни областни центъра – Ямбол и Сливен и създаването на обща индустриална зона, с привличането на общините „Тунджа” и Стралджа. Само така ще се устои на конкуренцията на големите градове като Стара Загора, Пловдив, София от една страна и Бургас от друга. Създаване на условия за реализация на младите хора тук е жизнено важно за региона, защото дори инвеститори за проявят интерес, ако няма достатъчно като брой и квалификация работна сила, те няма да вложат парите си тук, каквито и други условия да им създадем, категоричен е Кристиан Вигенин. 

„Ние сме готови, както и досега, да се преборим тези наши идеи да влязат като държавна политика. За да успеем обаче ни е нужна активна подкрепа на предстоящите избори. Само така ще имаме силни позиции за отстояваме нашите каузи”, подчерта водачът на листата. Вигенин изрази благодарност към членовете и симпатизантите на БСП, че в регион Ямбол партийните структури продължават да работят като сплотен екип, което ще гарантира отново високи резултати и на вота на 2 април.