Кристиан Вигенин: Преструктурирането на граничните управления трябва да става при пълна защита на служителите

Юли 21, 2022 Новини БСП 0 1172

21.07.2022 г.

"Преструктурирането на граничните управления трябва да става при пълна защита на служителите. Разбирам, че всяка система трябва да се развива, но промените трябва да отчитат всички аспекти и да се гарантира социалната сигурност и спокойствието на служителите." Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Ямбол Кристиан Вигенин на среща с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Повод за срещата стана закриването на Граничното полицейско управление в Болярово и пренасочването на част от служителите към ГПУ Елхово и към новосъздаденото ГПУ в Резово. Вигенин информира за срещите си в Болярово с кмета на общината и със служители на гранична полиция и изтъкна проблемите, които се създават от промените в структурата на граничната служба – както за самата община и риска да се засили обезлюдяването на района, така и по отношение на самите служители, за част от които алтернативата е или да напуснат гранична полиция, или да приемат работа в Резово, което е на практика физически невъзможно.

Министър Рашков изрази разбиране за ситуацията, но подчерта, че преструктурирането е подготвено на база подробен анализ на нуждите на страната за по-ефективна защита на границите и не може да бъде ревизирано. В същото време беше поет ангажимент всички социални въпроси да бъдат решени справедливо и да се отчетат желанията и възможностите на служителите и техните семейства.