Кристиан Вигенин, БСП: Фокус на европейското финансиране трябва да бъде преодоляването на социалните неравенствата, на регионалните дисбаланси и на здравеопазването

Юли 04, 2021 Новини БСП в медиите 0 1407

04.07.2021г.

„За да се спре неефективното харчене на средства в България, планирането трябва да бъде по-адекватно. В тези години видяхме, че европейските фондове много често се използват за проекти, които не са устойчиви. Фокусът беше по-скоро към това да усвоим всичко възможно, а не да се инвестира, както ние държим. Често конкурсите и проектите бяха одобрявани по особен начин, чрез насочване на средствата към бизнеси, близки към властта. Служебното правителство започна да изважда наяве подобни случаи, не просто за неефективно похарчени средства, но и съмнения за корупционни практики.“ Това заяви водачът на листата на коалиция “БСП за България“ в 31 МИР Ямбол и председател на Националния предизборен щаб на левицата Кристиан Вигенин по Дарик радио.

По думите му България продължава да бъде най-бедната държава, която не може да достигне догонващото развитие. „Различията между регионите не намаляват, а продължават да растат. Затова новото правителство трябва да направи най-добрата комбинация между моментен анализ на ситуацията и средствата от Плана за възстановяване“, категоричен бе социалистът.

Според Вигенин е много важно Европа да не бъде разделена на две скорости: „Допустимо е част от европейските страни да вървят малко по-бързо в различни сфери, но не може това да става практика. Има риск да се създаде вътрешен кръг, който да не може да бъде пробит, останалите страни ще се превърнат в периферия, която не може да влезе в кръга“, обясни той.

На въпроса дали биха подкрепили финансирането от европейския бюджет на България да бъде строго обвързано с реформи в правосъдието и вътрешните работи, социалистът отговори: „Този проблем не е само в нашата страна и нормално Европейският съюз да реши да премине в друг тип обвързване на европейските средства с вътрешните реформи. Тук обаче трябва да има ясни граници, защото има риск да се злоупотреби, ако правната рамка не е достатъчно ясна. Ние принципно сме “за“, но това е част от суверенитета на страната и няма как да ни бъде казвано директно как точно трябва да бъде.“

„Фокус на европейското финансиране трябва да бъде преодоляването на социалните неравенствата, на регионалните дисбаланси и на здравеопазването“, категоричен бе социалистът като допълни: „ЕС не дава средства директно за здравеопазване, но има много елементи, които могат да се случат така, че европейските средства да допринесат за едно по-качествено и по-достъпно здравеопазване в България. Относно регионалния дисбаланс не може всички средства да отиват за строене на магистрали, трябва подкрепа и за изоставащите региони, за второкласна и третокласна пътна мрежа“, обясни той.

„По наши изчисления около 150 хил. български граждани ще бъдат пряко или непряко засегнати от затварянето на въглищните централи. Затова много бързо трябва да се изработи регионална стратегия за преодоляването на тези ефекти в Стара Загора, Ямбол, Сливен и съседните региони, за да бъдат преодолени социалните ефекти от това. Не може социалната цена да се носи от хората, тук е ролята на държавата да помогне. Не мисля все пак, че всичко е загубено, трябва да се търси всичко възможно централите да продължат да работят“, коментира Вигенин като допълни, че този проблем е породен от бившите управляващи ГЕРБ.

На въпроса необходима ли е промяна по отношение на икономическите връзки на страната ни с Русия, Кристиан Вигенин отговори: „Със сигурност, но в условията на санкции и контрасанкции, които продължават между ЕС и Русия, това трудно може да стане. Ефектите от пандемията допълнително влошиха ситуацията. Най-вероятно ще влезем в още по-големи дисбаланси в търговията и в икономическия обмен.“ По думите му трябва да се търси балансът между двете страни, а ние като държава да имаме по-умерен подход по отношение на Русия, защото над 2/3 от българските граждани искат нормализиране на отношенията.

По думите на социалиста Китай е една от страните, с които предишното правителство не е постигнало нищо по отношение на сътрудничество и изграждането на съвместни инициативи. „Ние имаме идея да се разшири капацитетът на Агенцията по експортно застраховане, тъй като за новите пазари износът е голям риск за българите и държавата трябва да си поеме функциите, а много често абдикира от тях“, обясни още той.

Казусът с “Турски поток“ Кристиан Вигенин коментира така: „Много неясноти останаха по този въпрос. Всеки проект, който се реализира на територията на България, би трябвало да е в плюс за страната. Но нашето мнение е, че той можеше да бъде много по-полезен за България. Освен транзитирането на този газ, трасето може да се използва и за газифициране на големите градове, покрай които минава.“ Той допълни, че БСП подкрепя този проект, смята, че е важен за България, но трябва да се видят сметките и това как точно е реализиран.

Кристиан Вигенин обясни, че заради политика на ГЕРБ и много загубено време, България се е оказала в изолация като страна член на ЕС, а македонската позиция е получила по-голяма подкрепа. „Напоследък излязохме от тази ситуация и на РСМ стана ясно, че вместо да търси подкрепа сред европейските партньори, тези усилия трябва да ги вложи в двустранния диалог с България. За нас като държава е важно да защитим нашия държавен интерес.“

БСП смята, че Държавната агенция на българите в чужбина трябва да работи много по-ефективно, да се фокусира конкретно и само в политики за българите в чужбина.

Кристиан Вигенин припомни, че БСП е дала своята подкрепа за модернизацията на българската армия, но не е подкрепила начина, по който това стана. „Създаде се впечатлението, че се дава приоритет на един тип въоръжени сили. Започна модернизацията на военноморския флот, но сухопътните сили са ни най-важни“, допълни той.

На въпроса как могат да бъдат намалени пътнотранспортните произшествия в страната социалистът заяви, че на първо място трябва да се строят качествено магистралите. „Трябва да се строи качествено и това, което се направи, да не бъде ремонтирано в следващите 1-2-3 години“, заключи Кристиан Вигенин.