Кристиан Вигенин: Единствено програмата на БСП гарантира системно и устойчиво нарастване на доходите

Апр 01, 2021 Новини Избори 0 1419

Ще сложим ред в процеса на вземане на решения в държавата

 „Приоритетите на БСП са свързани с нуждите на България. Една много сериозна реформа в здравеопазването, която да гарантира, че здравето няма да бъде стока, а пациентът ще бъде пациент, а не клиент. В образованието също има сериозни проблеми, които смятаме да решим с поредица от мерки. Имаме и силна икономическа политика, която да гарантира бързо икономическо развитие на страната“, обобщи програмните приоритети на БСП водачът на листата на левицата за Ямбол Кристиан Вигенин в „Тази сутрин“ по бТВ.

„Залагаме в цялата ни програма системно увеличение на доходите на хората, тъй като България е страната в Европейския съюз, в която най-голям дял от населението е в риск от бедност. Увеличаването на доходите на всички български граждани ще се случи още в първите седмици и месеци на управлението на БСП, защото в програмата ни за първите 100 дни са предвидени поредица от мерки, които, от една страна са насочени към справянето със здравната криза, но те имат и силен социален и икономически елемент. Мога да гарантирам, че за разлика от другите формации, които хвърлят едни числа, ние много внимателно сме преценили и сметнали всяко едно от предложенията и няма друга формация, която да гарантира системно и устойчиво нарастване на доходите“, посочи Вигенин.

Той добави, че са предвидени конкретни мерки в помощ на семействата в кризата, а за самоосигуряващите се предвижда по една минимална работна заплата.

„Първите 100 дни от програмата на БСП са свързани със здравеопазването и кризата“, увери социалистът. Той подчерта, че левицата ще сложи ред в начина, по който се взимат решенията и ще сложи ред във ваксинирането, като осигури внос на китайската и руската ваксина, за да имат гражданите допълнителен избор.

„В първите дни на нашето управление ще променим ДДС върху лекарствата да е 9%. Тъй като лекарствата е много регулиран пазар и има контрол върху цените, това момента ще доведе до намаляването на цените на лекарствата. Ще осигурим и безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст“, лаза още Кристиан Вигенин.

Като приоритетно определи и вземане на решения да има отделно ковид болници и такива, които да са свободни от ковид, за да могат гражданите да има достъп до лечение и на други заболявания.

„Ще въведем семейното подоходно облагане, което ще доведе до намаляване на данъците над 750 хил. български семейства. Това означава да има необлагаем минимум от 500 лв. за всяко дете в семейството. И тъй като смятаме, че е нужно повече справедливост в данъчната система и затова ще премахнем плоския данък и ще въведем прогресивна скала“, каза Вигенин по темата с данъците.

Той обясни, че по този начин една голяма част от българите ще имат по-ниски данъци, около 3,6 млн. българи няма да имат промяна в данъците, а около 100-120 хиляди, хората с най-високи доходи, ще имат увеличение на дължимия данък.

„В ситуация на криза и в едно общество, раздирано от социални противоречия и в което ножицата между бедните и богатите се разтваря, прогресивното облагане е начин за по-голяма съпричастност в изравняването на тези различния“, аргументира се социалистът.

На въпрос за финансирането на предложенията на БСП, Вигенин обясни, че в момента в бюджета се залагат около 2-3 млрд. излишък, който се харчи неефективно и по усмотрение на премиера.  Допълнително, БСП ще пресече  корупционните канали, което ще освободи средства в порядъка на 5-8 млрд. лв. годишно.

По темата за следизборни коалиции, социалистът коментира, че БСП има много ясна платформа с приоритетни въпроси в нея и е готова да разговаря с формациите, които подкрепят тези приоритетни теми, след допитване до членовете на БСП. Той подчерта, че с ГЕРБ такива разговори няма да бъдат водени.

„Призовавам хората да излязат да гласуват. България има нужда от промяна и хората могат да я донесат“, обърна се към българските граждани Кристиан Вигенин.