Кристиан Вигенин: Натискът срещу БСП се усилва

26.02.2019

„Натискът срещу БСП на различни равнища започва да се усилва, тъй като ГЕРБ се чувства все по-несигурна за резултата от европейските избори“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин на пресконференция в Ямбол, след среща с членове на партията в Бояново и Раздел. Там хората са му се оплакали, че основният оператор на телевизионни услуги по селата не излъчва Българска свободна телевизия, защото не иска да сключи договор, вероятно под политически натиск.

Във връзка с излизането на БСП от парламента Кристиан Вигенин припомни, че не са изпълнени още три техни условия – ограничената възможност за обжалване на изборните резултати; обикновеното мнозинство за взимане на решение в избирателните комисии, след обжалване и машинното гласуване. „Има неща, с които вече не могат да се правят компромиси, твърде дълго и самите ние търпяхме този процес на ерозиране на демократичните принципи и на ограничаване на правата на гражданите”, коментира още народният представител и допълни, че ако не видят желание и стъпки за ревизиране на тези решения, може и изобщо да не се върнат в парламента.

По повод на опитите за дискредитиране на народните представители от БСП за ползване на командировъчни и част от полагащите им се заплати той подчерта, че дискусиите са абсурдни, а проблемът на първо място е политически. „Няма да ни уплашат с това. По финансови причини и съображения БСП няма да се върне в Народното събрание, за нас по-важни са принципите в политиката. Ние сме готови да се лишим от много неща, само и само да защитим нашите позиции и принципи”, каза още Кристиан Вигенин. Той припомни, че самият е станал обект на атака от един от вестниците, който обслужва управляващите - информация за това колко струват командировките до Виена, където е присъствал на зимната сесия на Парламентарна асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа,  има в-к „24 часа”. Тъй като Вигенин не знае колко струват, това означава, че информацията е подадена от кабинета на председателя на Народното събрание. Народният представител припомни, че ПР на ГЕРБ е и ПР на председателя на Народното събрание, което е пример за сливане на партия с държава. Според него по този начин информация от кабинета на председателя на Народното събрание се използва директно за партийна пропаганда.

Кристиан Вигенин подчерта, че пътуването му до Виена е финансирано изцяло от него за дневни и нощувки. Заповедта е била издадена преди решението на БСП да напуснат Народното събрание и затова не е могъл да си плати и пътните, но е изпратил писмо до Цвета Караянчева, да му представи банкова сметка и да му каже каква сума да възстанови за билетите. „Нека си продължават дискусията за пари и за командировки, това прави все по-жалки атаките срещу нас, но те не ни плашат”, каза още народният представител.