БСП в Ямбол представи "Визия за България"

Национална дискусия по политиката в земеделието ще се проведе в Ямбол през есента

"С проекта „Визия за България“ БСП представи своите намерения за развитието на България. Той не е просто управленска алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на самата система, която беше създадена през последните близо 30 години." Това заяви народният представител Кристиан Вигенин на пресконференция пред журналисти в Ямбол. Той подчерта, че в документа се предвижда различен подход за ключови сектори- като образование, здравеопазване, икономическа политика, регионално развитие. "Искаме държава, която работи ефективно за преодоляването на дълбоките социални различия, за затваряне на пропастта между най-богати и най-бедни. Искаме общество, основано на справедливостта", допълни Вигенин. Той даде пример с въпрос, особено актуален в момента - в своята визия БСП планира реализация на програма Странджа-Сакар, която да подпомогне развитието на този изоставящ район- като спирането на обезлюдяването и създаването на нови икономически възможности в пограничните общини, което според него е въпрос на национална сигурност. Вигенин информира, че има принципно съгласие националната дискусия по политиката в земеделието да се проведе в Ямбол, което би било признание за ролята на региона в сектора.

Председателят на ОбС на БСП Катя Георгиева, която направи изказване по въпросите на регионалната политика на националния форум в НДК, сподели, че на местно ниво така предложената  платформа ще бъде обсъдена широко не само със социалисти и симпатизанти на партията, но и с други политически формации, браншови организации по сектори, НПО. Според Георгиева трябва да се обърне внимание на сближаването вътре в самите региони, да се види тяхната специфика, както и да се търси връзката между тях. По повод обществената дискусия за нови граници на регионите за планиране, тя подчерта, че за Ямбол има голямо значение къде ще попадне, затова е необходимо да се изработи ясна позиция и на БСП по този въпрос. Тя също обърна внимание на програмата Странджа-Сакар и припомни, че представители на БСП са били на място, за да разговарят с хората, чиито стада са засегнати от заразата и от действията на управляващите.

Народните представители информираха и за някои от акцентите  от миналата седмица. Кристиан Вигенин подчерта единодушното решение на Народното събрание да задължи правителството да не сключва двустранни споразумения с други страни за обратно връщане на имигранти.  Николай Пенев припомни позицията на БСП, че ЧЕЗ трябва да бъде придобита от държавата и решението на КЗК срещу сделката ЧЕЗ-Инерком отваря такава възможност.

Двамата народни представители информираха медиите и за проведената с Областния управител Димитър Иванов среща, на която са поискали информация за ситуацията в Болярово и действията на местния щаб за справяне с чумата по дребните преживни животни. Те са поискали още веднъж и съответно са получили гаранции, че здравите стада в Болярово няма да бъдат умъртвени заради откритото ново огнище. По думите на Димитър Иванов, те са под карантина, а за новооткритите случаи ще се вземе втора проба, когато това стане възможно, преди да се пристъпи към следващи действия. Вигенин и Пенев изразиха съжаление, че предписаните мерки са приложени в цялост едва в последните дни, в резултат на обществен и политически натиск. Народните представители от БСП за България са предложили да се търсят съвместни действия на двете области Ямбол и Бургас, както и на депутатите от всички партии в тези райони, за да се гарантира по-сериозна подкрепа от държавата за региона на Странджа. Те споделиха идеята-  през есента да се направи публична среща в Ямбол с участието на депутати, министри и представители на правителството, както и на местната власт, на която да бъдат обсъдени такива мерки.