Инж. Петър Кънев: Темата за доходите е въпрос на национална сигурност

Мар 16, 2017 ЯМБОЛ Новини БСП 0 2269

Кристиан Вигенин: Административните пречки влошават бизнес средата

Инж.  Петър Кънев, водач на листа на „БСП за България” за Бургас и водачът на листата на за Ямбол Кристиан Вигенин се срещнаха с представители на бизнеса в Ямбол и с членове на работодателски и браншови организации. Провеждането на форума имаше за цел да разясни каква е икономическата платформа на левицата и с какво БСП възнамерява да помогне на бизнеса. Кандидатите за народни представители искаха да чуят и предложения, които да включат в бъдеща управленска програма.

Обсъдени бяха проблеми, свързани с демографската криза в страната, влошената инфраструктура в населените места и липсата на кадри за бизнеса.

 

Кристиан Вигенин: Административните пречки влошават бизнес средата

 

„Пречките от административен характер са предпоставки за влошаване на бизнес средата в Ямболска област и това не позволява на региона да развие пълноценно потенциала си за икономическо развитие”, каза в началото на срещата Кристиан Вигенин. 

Инж. Петър Кънев припомни, че БСП са успели да прокарат промени в Закона за защита на конкуренцията, които касаят търговските вериги и да премахнат  т. нар. график на отпуските, да въведат правото на работодателя да пенсионира работник, ако е навършил години за пенсия, премахнали са  касовите апарати на вендинг автоматите, освободили от някои счетоводни задължения микро и малките фирми. Кандидатът за народен представител сподели, че проблем остават микрофирмите и коментира, че в България от 380 000 фирми 340 000 са микрофирми, а според европейската класификация те са с до 9 души работници. Кънев каза още, че в българските 340 000 фирми работят 650-660 хиляди души, което означава, че в една фирма работят под двама човека, или това е гръбнакът на семейния малък бизнес. „Само за Инспекция по труда документите са 28 и как една фирма с двама души – обикновено съпрузи, ще представят график за работното време и куп други подобни документи, които се изискват от тях. На това трябва да намерим решение. Защото при всяка една проверка, която се прави, идва някой и ти казва: „Ами сега какво правим?” И това е една хранителна среда за корупцията. Същото е с всички други регулации. Тридесет и четири органа имат право да влизат в една фирма и по всяко време да й разгонват фамилията”, обясни той.

„Друг сериозен проблем за бизнеса са таксите.  Ако от данък печалба годишно в България влизат 2 млрд лв., от таксите влизат 2,4 млрд. лв. Можете да си представите вече  докъде е ескалирало събирането на такси за всичко. От тия 2,4 млрд. 1,2 млрд. лв. са държавни такси, 1,2 млрд. лв. са общински такси. Особено в общините е абсолютно разграден двор”, обясни той и попита защо издаването на една бележка в община Тунджа е 2 лв., а в другата община е  20 лв. По думите му за 2016 г. имаме ръст на 11 % от такси в приходите на бюджета, за 2017 г. планово е записано още 7,6 % увеличение. 5,5 % от целия бюджет на държавата се формира от такси, а за банките – при 1,4 млрд лв. печалба, 1,2 млрд. лв. са от такси, при пенсионните фондове ситуацията е същата. Той изрази надежда, че за разрешаването на проблема с таксите разчита на съдействие и от другите политически сили в парламента.